E-sigaret toch minder schadelijk dan tabak

Nieuws

E-sigaret toch minder schadelijk dan tabak

E-sigaret toch minder schadelijk dan tabak
E-sigaret toch minder schadelijk dan tabak

IPS

24 augustus 2015

Een onafhankelijke evaluatie van recente wetenschappelijke publicaties over de e-sigaret komt tot de conclusie dat de elektronische variant van de gewone sigaret 95 procent minder schadelijk is dan een klassiek tabaksproduct.

De nieuwe studie die er kwam in opdracht van het Britse ministerie van Volksgezondheid, en werd geleid door Ann McNeill van King’s College in Londen en Peter Hajek van de Queen Mary University of London, ontdekte dat de e-sigaret toch niet even ongezond is als de klassieke sigaret.

Volgens de onderzoekers is het inhaleren van de damp van een e-sigaret 95 procent minder schadelijk dan het roken van een tabaksproduct.

Media

Een Italiaans onderzoek wees vorig jaar nog uit dat de e-sigaret even schadelijk kan zijn als een gewone sigaret. De studie bij 25 proefpersonen ontdekte dat de effecten op de longen op korte termijn dezelfde zijn. Beide sigaretten zouden immers een sterke vermindering van de uitgeademde stikstofmonoxide veroorzaken, wat volgens toxicologen wijst op beschadiging aan de luchtwegen.

De onderzoekers van de nieuwe Britse studie herbekeken alle recente onderzoeken die zogezegd tot de conclusie kwamen dat de e-sigaret even schadelijk zou zijn als de klassieke sigaret. Deze conclusie die wereldwijd door de media werd overgenomen, is volgens hen gebaseerd op een misinterpretatie van de onderzoeksresultaten.

Minder schadelijke chemicaliën

‘Ondanks het feit dat e-sigaretten niet 100 procent veilig zijn, zijn de meeste chemicaliën die ziekte bij rokers veroorzaken afwezig. De aanwezige chemicaliën zijn slechts beperkt gevaarlijk,’ schrijven ze.

‘Rokers die overschakelen op e-sigaretten riskeren veel minder gezondheidsproblemen’, zegt Hajek. ‘Ik adviseer rokers om de e-sigaret niet op te geven als het eerste gebruik hen niet aanstaat.’

Wat de onderzoekers met name opvalt is dat de e-sigaret vaak een middel is dat wordt gebruikt in de overgangsfase die uiteindelijk tot een volledig tabaksstop leidt.

De nieuwe beoordeling komt eveneens tot de conclusie dat de e-sigaret geen aanleiding zou zijn voor kinderen of niet-rokers om uiteindelijk te gaan roken. Deze bevinding gaat in tegen een andere studie die recent verscheen in JAMA, het vakblad van de Amerikaanse medische unie.

Die studie beweert dat studenten die experimenteren met e-sigaretten, meer kans hebben om uiteindelijk tabak te gaan roken dan studenten die nooit een e-sigaret aanraakten.