Jaarlijks wordt aandacht gevraagd voor de wereldwijde klimaat- en biodiversiteitscrisis

Earth Hour zoomt in op pandemie: ‘Als we niet opletten, doet de natuur het licht uit’

CC0

Praag.

Voor Earth Hour worden vandaag (zaterdag) om 20.30 uur overal ter wereld de lichten gedoofd. Dit jaar staat de actie in het teken van de link tussen het milieu en de pandemie. Als we niet opletten, doet de natuur het licht uit.

Voor “Earth Hour” worden jaarlijks de lichten een uur gedoofd om de aandacht te vragen voor de wereldwijde crisis waarin het klimaat en de biodiversiteit verkeren.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Dit jaar kan die boodschap moeilijk overschat worden, zegt Koen Stuyck van WWF België: 2020 was een rampjaar en bracht niet alleen een pandemie maar ook droogte, hittegolven en andere extreme weerfenomenen zoals bosbranden en overstromingen.

‘Als we weer uit het dal klimmen na deze pandemie moeten we natuur en klimaat centraal plaatsen in de herstelmaatregelen, investeringen en ons dagelijks leven.’

‘Dat is allemaal niet toevallig, maar het gevolg van onze impact op de biodiversiteit’, zegt Stuyck. ‘Als we weer uit het dal klimmen na deze pandemie moeten we natuur en klimaat centraal plaatsen in de herstelmaatregelen, investeringen en ons dagelijks leven.’

Eet beter en bescherm de natuur

Ons voedselsysteem is een van de belangrijkste oorzaken voor de vernieling van het milieu, onder meer door de druk van de landbouw die steeds meer areaal inneemt en vooral inzet op monoculturen. Dat gaat gepaard met erosie, vervuiling en een groot waterverbruik.

Daardoor komen de essentiële diensten in het gedrang die de natuur levert aan de mens, zoals zuiver drinkwater, zuurstof, CO2-opslag en geneesmiddelen, zegt het WWF.

Het goede nieuws is dat we de natuur en de biodiversiteit kunnen beschermen door betere keuzes te maken in onze voeding. Daarom geeft de organisatie op haar website een reeks milieuvriendelijke voedseltips.

Bij de start van Earth Hour zal het WWF ook wereldwijd een video publiceren over de link tussen natuurvernietiging en het risico op pandemieën.

‘Earth Hour startte als een actie om een uur het licht uit te doen’, stelt de organisatie. ‘Laat ons nu vooral ook stoppen met onze planeet te vernietigen, voor de natuur het licht uit doet voor ons.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift