Ebola flakkert weer op in Guinee

In Guinee zijn nieuwe gevallen van ebola gesignaleerd. Het is de eerste heropflakkering in het land sinds eind 2015.

  • United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0) Een gelijkaardige heropflakkering deed zich in januari dit jaar voor in Sierra Leone. United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)

Sinds eind februari zijn in Guinee acht nieuwe gevallen van ebola gemeld en zeven doden. Zes doden vielen in dezelfde familie in Koropara, een gebied dat op het hoogtepunt van de ebola-epidemie ook al zwaar getroffen was.

Vaccin

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn ondertussen meer dan duizend mensen geïdentificeerd met wie de besmette personen contact hebben gehad. Die worden nu medisch geobserveerd. Achthonderd mensen zijn al gevaccineerd.

Eind december 2015 werd Guinee officieel vrij van ebola verklaard. Het is de eerste heropflakkering sindsdien.

Virus blijft actief

Volgens de WHO moet men voortdurend rekening houden met dergelijke heropflakkeringen omdat het virus bij sommige overlevenden lang actief kan blijven en zo nieuwe mensen kan besmetten.

Een gelijkaardige heropflakkering deed zich in januari dit jaar voor in Sierra Leone. Dat land was sinds november 2015 ebolavrij verklaard. De heropflakkering in Sierra Leone is ondertussen gestopt.

De ebola-epidemie die in maart 2014 begon, heeft vooral Guinee, Liberia en Sierra Leone getroffen. Er stierven al 11.320 mensen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift