Ebola schrikt buitenlandse toerist in Afrika niet af

Nieuws

Ebola schrikt buitenlandse toerist in Afrika niet af

Ebola schrikt buitenlandse toerist in Afrika niet af
Ebola schrikt buitenlandse toerist in Afrika niet af

IPS

05 februari 2015

Het aantal buitenlandse toeristen in Afrika is in 2014, ondanks negatieve publiciteit over de ebolacrisis, met 2 procent gegroeid. Het continent heeft echter meer potentieel en moet werken aan een 'sterker merk.'

Dat concludeerden ministers van Toerisme uit Afrika en het Midden-Oosten tijdens het recentlijk gehouden toerismeforum Investour in Madrid.

Tussen 2000 en 2014 is het aantal buitenlandse toeristen in Afrika meer dan verdubbeld, van 26 miljoen naar 56 miljoen. En ondanks een moeilijk jaar, groeide het aantal toeristen vorig jaar met 2 procent ten opzicht van 2013. De Wereldtoerismeorganisatie van de Verenigde Naties (Unwto) is positief over de toekomst en verwacht tegen 2030 jaarlijks ongeveer 134 miljoen buitenlandse toeristen in Afrika.

‘Steun aan het Afrikaanse toerisme betekent steun aan de economische groei en werkgelegenheid. Dat brengt enorme kansen voor ontwikkeling met zich mee’, zegt de secretaris-generaal van de Unwto, Taleb Rifai. ‘Om het Afrikaanse toerismepotentieel ten volle te benutten, moeten infrastructuur en reisfaciliteiten ontwikkeld worden. Ook moet moderne technologie optimaal ingezet worden voor marketing en dienstverlening.’

Economisch herstel

Verwacht wordt dat het toerisme in Afrika dit jaar met 3 tot 5 procent zal groeien.

Wereldwijd groeide het internationale toerisme vorig jaar met 4,7 procent, volgens cijfers van de Unwto. Voor dit jaar verwacht de toerismeorganisatie een groei van 3 tot 4 procent.

Toerisme bleek in de afgelopen jaren een veerkrachtige industrie die een belangrijke bijdrage leverde aan economisch herstel door miljarden dollars omzet te genereren. Vooral Europa profiteerde hiervan met een groei van 4 procent, stelt de Unwto.

De Amerika’s (+7 procent) en Azië en de Pacific (+5 procent) noteerden echter de sterkste groei van het aantal buitenlandse toeristen. De toerismeorganisatie verwacht dat het toerisme in Afrika dit jaar met 3 tot 5 procent zal groeien. Herstel van de wereldwijde economie en groeiende koopkracht, en de lage olieprijs – met daaraan gekoppeld lagere transportkosten – kunnen volgens de toerismeorganisatie de sector ten goede komen.

Opkomende economieën

De World Travel & Toerism Council (WTTC) zegt dat de bijdrage van reizen en toerisme aan de wereldwijde economie momenteel 9,5 procent van het werelwijde bruto nationale product bedraagt. Daarmee groeit de sector sneller dan de financiële sector, de zakelijke dienstverlening, of de transport en de maakindustrie.

In 2030 zal naar verwachting 57 procent van de internationale toeristen opkomende economieën bezoeken. In 1980 was dat 30 procent. Het aantal bezoeken aan ‘geavanceerde economieën’ zou in diezelfde periode dalen van 70 procent naar 43 procent. Het toerisme in Europa en Noord-Amerika blijft in deze periode wel groeien, maar door sterkere groei in opkomende landen in Azië en Afrika, neemt het internationale marktaandeel af.