Ebola verspreidt zich snelst in arme gebieden

De bestrijding van het zeer besmettelijke ebola moet zich eerst en vooral op armere gebieden richten. Dat is de conclusie na een analyse van de uitbraak van 2014.

  • Morgana Wingard / Flickr (CC by 2.0) Een Zweedse verpleegster deelt pakketjes uit aan ebola-overlevers met hygiënische producten, wat kleren en een bewijs dat ze ebolavrij zijn Morgana Wingard / Flickr (CC by 2.0)

In de armere buurten van het Afrikaanse land Liberia liep de bevolking meer risico om met ebola besmet te raken en de ziekte door te geven dan in rijkere buurten. Onderzoekers van het Liberiaanse gezondheidsministerie en van de Amerikaanse Yale-universiteit stelden dat vast in het district Montserrado, waar de hoofdstad Monrovia ligt.

De conclusie is duidelijk, zeggen onderzoekers in de vakpublicatie PLOS Neglected Tropical Diseases: bij de uitbraak van ebola moet de strijd zich in de eerste plaats richten op mensen die in extreme armoede leven.

Grotere verplaatsing

De huidige ebola-uitbraak, die in maart 2014 begon, treft vooral Guinee, Liberia en Sierra Leone. Er stierven al meer dan tienduizend mensen in West-Afrika. Het gaat om de grootste ebola-epidemie sinds de ziekte werd ontdekt.

De studie verdeelde Montserrado in 324 buurten. Die kregen het label laag, midden- of hoog inkomen. Vervolgens onderzocht men 4437 gevallen van ebola in dit gebied voor de periode van maart tot december 2014.

Dat ebola zich in armere gebieden sneller verspreidt, komt onder meer doordat mensen er dichter op elkaar wonen. Ze moeten zich ook verder verplaatsen om gezondheidszorg te krijgen, vaak te voet of met de bus, en komen zo in contact met anderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.