Ecuador maakt haast met "landbouwrevolutie"

Nieuws

Ecuador maakt haast met "landbouwrevolutie"

Ecuador maakt haast met "landbouwrevolutie"
Ecuador maakt haast met "landbouwrevolutie"

Leisa Sánchez

04 maart 2013

Het Ecuadoraanse parlement wil in zijn laatste weken haast maken met de landbouwrevolutie die president Rafael Correa beloofd heeft.

De huidige legislatuur eindigt in mei. Het parlement versnelde daarom de procedure om de waterwet goedgekeurd te krijgen, een cruciaal onderdeel van de landbouwrevolutie die president Rafael Correa beloofd heeft.

Een onderdeel van de procedure dat tegen mei klaar moet zijn, is de raadpleging van de inheemse gemeenschappen. Sinds eind februari kan een honderdtal organisaties voorstellen indienen over “de tradities, de rituele en heilige (water)plaatsen” en allerlei aspecten die met het waterbeheer verband houden.

Inheems protest

De raadpleging over de waterwet kwam er na inheems protest in 2010. De organisaties vreesden toen dat de regering bij haar “landbouwrevolutie” te weinig rekening met hen zou houden.

De landbouwhervorming gaat over nog veel meer, onder meer over grondbeheer, biodiversiteit, zaden, biologische en industriële landbouw en andere milieuaspecten.

“We hebben voorstellen ingediend voor negen wetten”, zegt Miguel Ríos van Copisa, een organisatie die voor voedselsoevereiniteit ijvert. “We hopen dat de belangrijke projecten nu in gang worden gestoken.”

Centrumlinks

Op 14 mei begint het nieuwe parlement, dat op 17 februari verkozen is. De regerende, centrumlinkse Alianza País (AP) heeft dan 57 procent van de 136 zetels.

Door interne verdeeldheid had de AP nog geen meerderheid gevonden voor de wet. Een heikel punt is onder meer de vraag welke sector voorrang moet krijgen als het over water gaat: consumenten, producenten, toerisme, landbouw of industrie.

Volgens parlementslid Pedro de la Cruz, lid van de Commissie voor Voedselsoevereiniteit, moeten de nieuwe regels expliciet vermijden dat de mijnbouwindustrie nadelige gevolgen heeft voor de watervoorraden.