Ecuador wil roken in open lucht verbieden

Nieuws

Ecuador wil roken in open lucht verbieden

Ecuador wil roken in open lucht verbieden
Ecuador wil roken in open lucht verbieden

Ángela Meléndez

28 juni 2013

Pas twee jaar geleden voerde Ecuador een wet in op de beperking van tabaksgebruik. De overheid wil nu ook roken in open lucht aan banden leggen.

Het CILA, het antitabakscomité van het ministerie van Volksgezondheid, heeft het parlement gevraagd om de wet van 2011 op korte termijn nog strenger te maken. Het pleit er onder meer voor om roken te verbieden in parken en sportstadions. In 2011 was de Ecuadoraanse samenleving daar nog niet klaar voor, zegt CILA-directeur Patricio Jácome.

Ook de verkoop van sigaretten per stuk moet eruit, en de verkoop van tabak in een straal van 100 meter rond een school.

Roken bij jongeren

Met de wet van 2011 wilde de Ecuadoraanse overheid vooral het tabaksgebruik bij jongeren terugdringen. De wet verbood het roken in gesloten ruimtes, zowel openbaar als privé, en de verkoop van tabak aan wie jonger is dan achttien. Ze beperkte publiciteit voor tabak en verhoogde de taksen op sigaretten.

De overheid vindt de eerste resultaten bemoedigend. Eind dit jaar moet een studie dat bevestigen.

Tot nog toe wilde het CILA de mensen vooral sensibiliseren. “Het ging ons niet om het bestraffen of beboeten van wie de wet overtrad. We wilden gezonde ruimtes creëren, we wilden dat de mensen iets aan hun gezondheid deden en stopten met roken”, zegt Jácome.

Bestraffen

Nu de mensen zich bewust zijn van het probleem, wil het CILA naar een volgende fase. Tegelijk met een verstrenging van de wet wil het nu ook gaan bestraffen. “De rookvrije ruimtes worden nu voor 80 procent nageleefd, nu gaan we wel bestraffen”, aldus Jácome. De wet voorziet nu al in snel oplopende boetes en de sluiting van lokalen die de wet herhaaldelijk overtreden.

Ecuador behoort in Latijns-Amerika tot de voorhoede op het vlak van de strijd tegen tabaksgebruik, samen met Argentinië, Panama en Uruguay.

Wereldwijd staat Ecuador nu al op de achtste plaats als het gaat over de beperking van publiciteit voor tabak. Op pakjes sigaretten staan onder meer foto’s van patiënten bij wie een luchtpijpsnede wordt aangebracht (tracheotomie) of van tanden die door nicotine zijn aangetast.