Is een ander Congo mogelijk?

Nieuws

Is een ander Congo mogelijk?

Dieudonné Muaka Dimbi en Didier Kebongo

01 juli 2007

Ongeveer 2.000 mensen hebben de voorbije week deelgenomen aan het eerste Sociaal Forum in Congo. Op de bijeenkomst legden sociale bewegingen uit het Centraal-Afrikaanse land hun ideeën samen over een toekomst waarin de burgers centraal staan.

De deelnemers aan het Congolese ideeënlaboratorium in de Kruidentuin en de Zoo van Kinshasa vertrokken van de vraag hoe een ander Congo er zou kunnen uitzien. “Een ander Congo is een land waar het veilig is,” zei Me Byabuze van een koepel van middenveldorganisaties uit het nog altijd door geweld geplaagde Zuid-Kivu. “Een ander Congo is er als ik genoeg te eten heb, niet meer ziek ben en naar school kan gaan”, vond Cynthia Mezo, een scholier uit Kinshasa.
Talloze workshops boden vijf dagen lang de gelegenheid uiteenlopende problemen uit te benen, van het beheer van de bodemschatten en rijkdommen van het regenwoud tot de verhoudingen met de buurlanden en armoedebestrijding in eigen land.
De opkomst viel tegen. De organisatoren hadden op 15.000 deelnemers gerekend, vooral omdat de twee plaatsen waar de discussies plaatsvonden, vlak bij de centrale markt liggen waar elke dag tienduizenden mensen voorbij stromen. Maar veel inwoners van Kinshasa hebben de handen vol met de dagelijkse strijd om het overleven. Ook de Congolese media hadden weinig aandacht voor het evenement.