Eén euro voor sanitaire voorzieningen levert vier euro op

Nieuws

Eén euro voor sanitaire voorzieningen levert vier euro op

Eén euro voor sanitaire voorzieningen levert vier euro op
Eén euro voor sanitaire voorzieningen levert vier euro op

IPS

20 november 2014

Elke euro die in sanitaire voorzieningen wordt geïnvesteerd, levert een rendement van 4,3 euro op in de vorm van lagere gezondheidskosten voor individuen en samenlevingen in de wereld. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) berekend.

Uit een gisteren (woensdag) verschenen rapport blijkt dat 2,5 miljard mensen wereldwijd het moeten stellen zonder goede sanitaire voorzieningen zoals wc’s. Hoewel er de laatste tijd meer aandacht is voor dit probleem, schiet de financiering voor sanitatie nog steeds ernstig tekort, staat in het rapport.

Michel Jarraud, voorzitter van VN-Water en secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), zegt in een reactie dat sanitatie opgenomen moet worden in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) na 2015, de opvolgers van de Millenniumdoelen (MDG’s). “Water en sanitatie moeten een duidelijke prioriteit zijn als we een toekomst willen waarin alle mensen een gezond, welvarend en waardig leven kunnen leiden.”

Ziekten

De internationale steun voor water en sanitaire voorzieningen groeit. Volgens het rapport zijn de financiële toezeggingen tussen 2010 en 2012 met 30 procent gestegen, van 6,6 miljard euro tot 8,7 miljard. Dat geld is steeds vaker bestemd voor regio’s met inadequate voorzieningen, zoals Afrika ten zuiden van de Sahara, Zuid-Azië en Zuidoost-Azië.

“Honderden miljoenen mensen hebben geen schoon water en zeep om hun handen te wassen. Daardoor lopen ze het risico diarree te veroorzaken, de tweede doodsoorzaak onder kinderen tot vijf jaar oud”, staat in het rapport. Ook aan water gerelateerde ziekten zoals cholera, tyfus en hepatitis vormen een risico.