UNRWA maakt balans op van één jaar Great March of Return

Een jaar Gaza-protesten: 200 doden onder wie 41 kinderen

© MinoZig (CC BY-SA 4.0)

Sinds een jaar geleden de wekelijkse protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël begonnen, zijn bijna 200 mensen omgekomen, onder wie tientallen kinderen. De Verenigde Naties hekelen het excessieve geweld in een rapport van vandaag.

Het VN-agentschap dat zich richt op hulp en ontwikkeling van de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten (UNRWA) waarschuwt in het rapport voor de vernietigende impact van de wekelijkse demonstraties op het leven van de Palestijnse vluchtelingen en op de werking van het agentschap zelf in de regio.

De aanleiding van het rapport is de eerste verjaardag van de protesten in Gaza.

Mars van de Terugkeer

De zogeheten Mars van de Terugkeer-protesten begonnen op 30 maart 2018. Veertig- tot vijftigduizend Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen trokken toen voor het eerst naar de perimeter en de omheining die Gaza van Israël scheidt. Met hun demonstraties eisten ze het einde van de blokkades van Israël en het recht op een veilige terugkeer naar hun land.

Met hun demonstraties eisten ze het einde van de blokkades van Israël en het recht op een veilige terugkeer naar hun land

Al een jaar gaan de demonstraties wekelijks door. Volgens het rapport van UNRWA waren de protesten in de meeste gevallen niet gewelddadig. Toch wordt ook melding gemaakt van verschillende incidenten waarbij er met stenen werd gegooid, autobanden werden verbrand en er pogingen werden ondernomen om de omheining te vernielen. Er waren ook incidenten waarbij vliegers of ballonnen met brandende vodden over het hek werden geleid, met schade op Israëlisch grondgebied als gevolg. Hierop werd telkens gereageerd door het Israëlische leger.

Tijdens de afgelopen twaalf maanden heeft Israël ook traangas ingezet en rubberkogels afgeschoten. In enkele gevallen werd ook met scherp geschoten.

Getekend voor het leven

Volgens officiële cijfers stond op 22 maart van dit jaar het dodental op 195 Palestijnen, onder wie 41 kinderen. Bijna 29.000 mensen geraakten gewond door het Israëlische geweld.

De Verenigde Naties waarschuwen voor het excessieve gebruik van geweld door soldaten van Israël en wijzen op de mogelijke schending van het internationale recht.

‘De impact van het geweld op deze mensen, zal nog lang blijven nazinderen. Het komt bovenop de wanhopige situatie waarin ze zich al bevonden’

“Sinds de overwegend vreedzame demonstraties een jaar geleden zijn gestart, zijn er niet enkel bijna tweehonderd mensen omgekomen, maar zijn ook vele duizenden van hen ernstig gewond en in veel gevallen voor het leven getekend”, zegt de directeur van UNRWA in Gaza, Matthias Schmale. “Het tragische verlies van levens, het feit dat de gewonden niet werken of naar school kunnen gaan en de psychologische impact van het geweld op deze mensen, zal nog lang blijven nazinderen. Het komt bovenop de wanhopige situatie waarin ze zich al bevonden”, zegt Schmale.

De tol is erg hoog, met name voor jongeren en kinderen. Van de mensen die zich het afgelopen jaar hebben laten behandelen in een van de lokale gezondheidsinstellingen van UNRWA na een verwonding die werd opgelopen tijdens een protest, is twintig procent jonger dan achttien. De meeste van hen zijn jongens (95 procent).

“We doen er alles aan om onze gezondheids- en andere diensten draaiende te houden”, zegt Schmale. “Toch moeten we er ook aan herinneren dat de demonstraties weliswaar binnen de context van de Israëlische blokkade vallen, maar dat we de bredere context niet uit het oog mogen verliezen, de onhoudbare situatie voor Palestijnse vluchtelingen, een situatie die een eerlijke en duurzame oplossing vereist.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift