Een kaaiman in het zwembad

Nieuws

Een kaaiman in het zwembad

Fabiana Frayssinet

10 maart 2009

De bewoners van Recreio, een betere buitenwijk van Río de Janeiro, kijken er al niet meer van op als ze een kaaiman in hun zwembad vinden. Alleen de dieren zelf vinden het maar niets dat de woonwijken steeds dieper hun territorium binnendringen.

De bewoners van Recreio, een betere buitenwijk van Rio de Janeiro, kijken er al niet meer van op als ze een kaaiman in hun zwembad vinden. Alleen de dieren zelf vinden het maar niets dat de woonwijken steeds dieper hun territorium binnendringen.

“We zagen een grote kaaiman de straat oversteken en moesten de auto stoppen”, zegt een geschrokken buurtbewoner. De yacarekaaimannen, die tot drie meter lang kunnen worden, komen steeds vaker voor in de stad.

Waar nu de huizen van Recreio staan, een middenklassewijk op een uur rijden van het stadscentrum, woonden vroeger deze amfibieën. De vastgoedboom van de voorbije tien jaar heeft hun habitat flink ingeperkt, zegt Denise Monsores, beheerder van het Chico Mendespark, zowat het laatste toevluchtsoord van de kaaimannen. Om Recreio te bouwen werden moerassen en overstromingsgebieden drooggelegd.

De kaaimannen leven tussen huisvuil en afvalwater en beginnen nu over het asfalt te zwerven. Ze overleven met vis die ze zelf vangen, of met stukken vlees die sommige mensen hen toewerpen.

Waterzwijn op het strand

Ook andere dieren laten zich zien, zoals het waterzwijn, het grootste knaagdier ter wereld, dat de badgasten op het populaire strand soms de stuipen op het lijf jaagt. Ook de boa constrictor laat zich steeds vaker in bewoond gebied rond Rio opmerken. Eind vorig jaar signaleerden de bewoners van de sloppenwijk Borel grote aantallen boa’s. Experts kwamen er snel achter dat de slangen werden aangetrokken door de vele ratten die op hun beurt op de massa’s huisvuil waren afgekomen.

Rio de Janeiro ligt bij een van de grootste bossen ter wereld, het Atlantische Bos, of Mata Atlântica, dat zich uitstrekt over 17 Braziliaanse deelstaten en 1020 vogelsoorten, 350 vissoorten, 340 amfibieën, 251 zoogdieren en 197 reptielen huisvest. Het is vandaag 1,3 miljoen vierkante kilometer groot, nauwelijks 7 procent van zijn oorspronkelijke oppervlakte.

In de deelstaten van het Atlantische Bos woont 62 procent van de Braziliaanse bevolking, zo’n 110 miljoen mensen. Ze vernielden de bossen die ze nodig hadden “voor de watervoorziening, de klimaatregeling en de vruchtbaarheid van de bodem”, zegt SOS Mata Atlântica. De ngo signaleert dat de kaaimannen ook “extreem belangrijk zijn voor het natuurlijke evenwicht omdat ze de populaties van insecten en andere ongewervelde onder controle houden.”

Met uitsterving bedreigd

Door de menselijke activiteiten zijn 383 diersoorten in deze zone met uitsterving bedreigd, de helft van alle met uitsterving bedreigde soorten in het land. De guara, een vogelsoort, is bijvoorbeeld niet bestand tegen de mensen en hun huisvuil en afvalwater. “Ze gaan weg of ze sterven”, zegt bioloog Mario Moscatelli, docent ecosystemen aan het Centro Universitario de la Ciudad.

Sommige soorten passen zich beter aan. De kaaimannen bijvoorbeeld. Of de apen, die acrobatische toeren uithalen om etensresten op het halen op de balkons en terrassen van de huizen vlakbij het Tijucabos. Gieren houden de autowegen voortdurend in de gaten om op zich de kadavers van aangereden dieren te kunnen  storten.

“De dieren dringen de stad niet binnen”, zegt Moscatelli. “Eigenlijk is het de stad die de laatste resten van hun vroegere woongebieden binnendringt.” Doordat het ecosysteem uit balans gebracht is en een natuurlijk roofdier zoals de jaguar ontbreekt, merken biologen een overbevolking van sommige soorten. Volgens Moscatelli is daarom “een herverdeling van de dierenpopulatie in andere zones” nodig.