Een miljoen Ivorianen zijn Abidjan al ontvlucht

Nieuws

Een miljoen Ivorianen zijn Abidjan al ontvlucht

Fulgence Zamblé

27 maart 2011

Door het toenemende geweld is al 1 miljoen mensen gevlucht uit Abidjan, de bestuurlijke en commerciële hoofdstad van Ivoorkust. Velen vluchten naar het noorden, centrum en oosten van het land, anderen trekken de grens over, naar Ghana en Liberia.

Het VN-vluchtelingencommissariaat (UNHCR) schat dat 700.000 tot 1 miljoen mensen al gevlucht zijn uit Abidjan, vooral uit de noordelijke voorsteden, die bekend staan als bolwerken van oppositieleider Alassane Ouattara. Abidjan telt bijna drie miljoen inwoners.

Ivoorkust is al sinds eind 2010 in een zwaar conflict verwikkeld. Ouattara won toen de presidentsverkiezingen maar Laurent Gbagbo, staatshoofd sinds 2000, verwerpt de resultaten. Beide politici hebben zich tot president uitgeroepen. Ouattara wordt door de internationale gemeenschap erkend als winnaar van de verkiezingen.

Duizenden jongeren in Abidjan beantwoorden de oproep om zich bij de troepen van Laurent Gbagbo aan te sluiten. Gisteren (zaterdag) verzamelden vijftienduizend jonge aanhangers van Gbagbo voor het presidentiële paleis in Abidjan.

Exodus uit Abidjan

De exodus uit Abidjan kwam in een stroomversnelling na 18 maart. Bij een mortieraanval op een markt in de noordelijke voorstad Abobo vielen toen dertig doden en meer dan zestig gewonden. Volgens Unoci, de VN-vredesmacht in Ivoorkust, was de aanval het werk van soldaten die trouw zijn gebleven aan Laurent Gbagbo.

Naar schatting honderdduizend mensen hebben hun toevlucht gezocht in kampen en dorpen in het buurland Liberia, ten westen van Ivoorkust. De verwachting is dat de vluchtelingenstroom ook in oostelijke richting, naar Ghana, toeneemt.

De VN telden al 462 doden sinds midden december. De dodentol loopt snel op nu Gbagbo’s aanhangers stadsdelen veroveren waar Ouattara sterk  staat. Als er vergeldingsaanvallen komen van Ouattara’s aanhangers, dan is de kans groot dat het land opnieuw in een echte burgeroorlog terechtkomt.