Krokodillen en schildpadden zijn er het ergst aan toe

Een op de vijf reptielen is met uitsterven bedreigd

Pixabay

Meer dan 21 procent van alle reptielensoorten is met uitsterven bedreigd, dat blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek naar de toestand van de koudbloedige gewervelde dieren. Krokodillen en schildpadden zijn er het ergst aan toe.

Van de meer dan 10.196 reptielensoorten die onderzocht werden waren er meer dan 2141 ‘bedreigd, ernstig bedreigd of met uitsterven bedreigd’. 

De vernietiging van hun leefgebieden voor land- en stedenbouw is de voornaamste oorzaak.

De studie was een titanenwerk, sinds 2005 hebben meer dan 1000 wetenschappers en 52 auteurs eraan meegewerkt. Hoofdonderzoeker Bruce Young klaagt aan dat de staat van reptielen nooit eerder grondig werd onderzocht, omdat ze minder knuffelbaar zijn dan andere diersoorten. 

‘Er is veel meer aandacht voor de bescherming van harige of gevederde soorten’, aldus Young, die benadrukt dat reptielen ook essentiële diensten leveren aan ecosystemen. Zo helpen ze bijvoorbeeld om de populatie van ongedierte zoals insecten en knaagdieren in toom te houden. 

Gebrek aan charisma

Het aandeel bedreigde reptielensoorten is groter dan dat van vogelsoorten. De vernietiging van hun leefgebieden voor land- en stedenbouw is de voornaamste oorzaak van hun nijpende situatie. Voor reptielen die op eilanden leven is ook klimaatverandering een belangrijke factor. Ongeveer 60 procent van alle soorten schildpadden wordt met uitsterven bedreigd, en ongeveer 50 procent van de krokodillensoorten. Op hen wordt namelijk ook veel gejaagd. 

Maar er is ook goed nieuws, de studie merkt op dat maatregelen voor het behoud van zeldzame vogels en zoogdieren heel vaak doeltreffend zijn om ook de reptielen te beschermen die in dezelfde habitat leven. Zo werken ze de nadelen die ze ondervinden door hun ‘gebrek aan charisma’, deels weg, merkt Young op. 

Reptielen zijn over de hele wereld bedreigd, maar in Zuidoost-Azië, West-Afrika, Noord-Madagaskar, het noorden van het Andes-gebergte en het Caribisch gebied is de situatie het ergst.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.