Een op tien patiënten krijgt niet de nodige palliatieve verzorging

Nieuws

Een op tien patiënten krijgt niet de nodige palliatieve verzorging

28 januari 2014

Een op de tien patiënten die wereldwijd palliatieve verzorging nodig heeft, krijgt die niet. Dat concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport dat het pas heeft gepubliceerd samen met Worldwide Palliative Care Alliance (WPCA).

Het is voor het eerst dat de wereldwijde behoefte aan palliatieve verzorging in kaart is gebracht.

Elk jaar hebben naar schatting twintig miljoen mensen palliatieve verzorging nodig op het eind van hun leven. Als je ook rekening houdt met palliatieve verzorging in een vroeger ziektestadium, dan komt het rapport uit bij 40 miljoen patiënten.

In 2011 kregen naar schatting drie miljoen patiënten palliatieve verzorging, meestal pas op het einde van hun leven.

De meeste palliatieve verzorging wordt in de rijkere landen toegediend. Maar bijna 80 procent van de noden doet zich in armere landen voor, zegt het rapport.

België

Slechts in twintig landen is palliatieve verzorging in de gezondheidszorg geïntegreerd. België is een van die twintig.

Ongeveer een derde van de mensen die palliatieve verzorging nodig hebben, lijdt aan kanker. Bij andere patiënten gaat het om hart-, long-, lever-, nier- en hersenaandoeningen of chronische, levensbedreigende aandoeningen als aids.

“Palliatieve verzorging is meer dan alleen maar de pijn verlichten”, zegt de WHO. “Ze moet zich ook richten op het fysieke, psychosociale en emotionele lijden van patiënten met een ver gevorderde ziekte en op de ondersteuning van familieleden die hun geliefden verzorgen.”