Een op vijf kerncentrales staat bij breuklijnen

Nieuws

Een op vijf kerncentrales staat bij breuklijnen

Joren Gettemans

15 maart 2011

De Japanse kerncentrales zijn lang niet de enige in gebieden die aardbevingsgevoelig zijn. Volgens het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) ligt maar liefst een vijfde van alle commerciële kerncentrales in dergelijke gebieden.

Het IAEA heeft het in de richtlijnen voor nieuwe kerncentrales over “twee manieren” om een centrale te beschermen tegen aardbevingen, waarvan de eerste de keuze van “een locatie uit de buurt van actieve breuklijnen” is. Een degelijke constructie, die voldoende bestand is tegen het aardbevingsniveau van de regio, komt op de tweede plaats.

India, Turkije en Chili

Maar daar is lang niet altijd rekening mee gehouden. De wereld telt 442 kerncentrales die op een commerciële manier elektriciteit produceren, en volgens het IAEA ligt rond de 20 procent daarvan in gebieden met “significante seismische activiteit.” Japan voert de lijst aan van de landen met de meeste kerncentrales in gebieden met een hoge seismische activiteit, gevolgd door Taiwan.

Sommige van die centrales of geplande projecten zijn erg omstreden, en de problemen in Japan zullen die controverse alleen maar aanzwengelen. Gisteren (maandag) nog haastte de regering van de Indiase staat Maharashta zich om te benadrukken dat de geplande bouw van de kerncentrale in Jaitapur doorgaat. Wat de grootste nucleaire installatie van India moet worden, is gepland in een gebied dat tussen 1985 en 2005 meer dan negentig aardbevingen optekende, de zwaarste tot 6,3 op de schaal van Richter.

Turkije plant dan weer drie kerncentrales bij Akkuyu aan de Egeïsche kust, amper enkele kilometers van een breuklijn. Voor- en tegenstanders van de centrale voeren een verhitte strijd over de breuklijn, die al dan niet gedeeltelijk actief zou zijn. Chili, dat vorig jaar nog getroffen werd door enorme aardbevingen, plant verschillende nucleaire installaties.

New York

Ook de Verenigde Staten tellen een aanzienlijk aantal kerncentrales in potentieel risicogebied, waaronder kerncentrales in het actieve California. Maar tot de grootste zorgenkinderen behoren de Indian Point-reactoren, amper 38 kilometer ten noorden van New York. In 2008 kwamen wetenschappers tot de conclusie dat die vlakbij een kruispunt van twee seismische zones liggen. De centrale ligt op minder dan twee kilometer van een breuklijn waar aardbevingen tot 7 op de schaal van Richter mogelijk zijn.

“Indian Point is gesitueerd op een kruispunt van de twee meest opvallende seismische lijnen, en midden in een gebied met een hoge bevolkingsdichtheid”, schreven de onderzoekers van de Columbia University in de studie. “Dit is duidelijk een van de minst gunstige sites in het hele gebied wat betreft gevaar op aardbeving en risicoanalyse.”