Een schaap of een vrije dag opofferen?

Nieuws

Een schaap of een vrije dag opofferen?

Een schaap of een vrije dag opofferen?
Een schaap of een vrije dag opofferen?

Kamal Kharmach

08 december 2008

Op 8 december vieren de islamieten het Offerfeest. Maar dit jaar valt het feest tijdens de examens van het secundair onderwijs. Duizenden jongeren staan voor een dilemma: studeren of feesten.

Vele jongeren tussen 12 en 18 jaar zouden op 8 december moeten studeren voor de examens en weten niet meer wat ze nu moeten doen: naar het slachthuis gaan of examen afleggen.
M´hamed Houmani is 17 jaar en studeert Economie-Wiskunde aan het Xaveriuscollege. Hij weet ook niet precies wat te doen. ‘Ik kan mijn examen wel op een andere dag afleggen, dat is geen probleem. Maar de volgende dag hebben we ook een examen waar ik geen vrijaf voor zal krijgen. Ik heb dus eigenlijk geen keuze, ik zal dit jaar geen offerfeest kunnen vieren.’
Wat betreft reglementering tasten de jongeren in het duister. Mogen ze eigenlijk wel vrijaf nemen? ‘Omdat het een officiële feestdag is, hebben de islamitische jongeren het recht om een vrije dag te nemen, net zoals bij het Suikerfeest. We merken elk jaar dat een aantal jongeren daar gebruik van maakt, een aantal anderen niet’, zegt Dirk Brawers, adjunct-directeur van het Xaveriuscollege.

Inhaalreeks

‘Dit jaar valt de datum van het Offerfeest wat ongelukkig, maar we hanteren dezelfde regels als bij andere gewettigde afwezigheden, zoals bijvoorbeeld ziekte en een begrafenis: leerlingen halen de gemiste proefwerken in. Om ervoor te zorgen dat alle leerlingen volop van de kerstvakantie kunnen genieten, plaatsen we alle inhaalproefwerken onmiddellijk nà de gewone proefwerkreeks. Dit schooljaar is dat vanaf woensdag 17 december. We laten de leerlingen dus de vrije keuze of ze al dan niet gebruik willen maken van hun vrije dag. We rekenen wel op hun gezond verstand,’ zegt Brawers.

Goed rapport

De ouders van de islamitische leerlingen zijn zich bewust van de situatie en hebben er alle begrip voor dat ze dit jaar hun schaap zonder hun kroost zullen moeten slachten.
‘School is nu eenmaal belangrijk en de jongeren kunnen na het studeren nog even gezellig met de familie samen zitten. Bovendien kunnen we dubbel zo hard feesten als onze kinderen met een goed rapport naar huis komen. Of het nu een dagje feesten of een schaap is, als er maar iets geofferd wordt,’ verklaart een papa glimlachend.

Offerfeest

Bij het Offerfeest is het de bedoeling om een schaap te slachten ter herinnering aan Abraham. Abraham was bereid zijn zoon op te offeren aan God, maar mocht in plaats daarvan een schaap slachten. Het offerfeest viert men twee maanden en tien dagen na het afsluiten van de ramadan, dit jaar dus op 8 december.