Eén strijd tegen rivierblindheid en malaria

Nieuws

Eén strijd tegen rivierblindheid en malaria

Joren Gettemans

13 juli 2011

Ivermectine, een goedkoop geneesmiddel tegen rivierblindheid, kan ook een belangrijke rol spelen in de strijd tegen malaria. Dat blijkt uit onderzoek in Senegal en de Verenigde Staten.

Ivermectine wordt toegediend om de parasiet te doden die rivierblindheid veroorzaakt, en tegen darmwormen en mijten. In Senegalese dorpen waar het geneesmiddel werd toegediend, bleek echter ook de overdracht van malaria sterk achteruit te gaan. Uit onderzoek bleek dat bijna 80 procent van de muggen die mensen gestoken hadden die ivermectine hadden genomen, daarna doodging.

Tests in het laboratorium bevestigden dat de anopheles gambiae, de mug die malaria overbrengt, erg gevoelig is voor het geneesmiddel. De meeste muggen sterven binnen vier dagen nadat ze in aanraking zijn gekomen met bloed dat ivermectine bevat.

De auteurs van de studie in het American Journal of Tropical Medicine and Hygiene voeren aan dat nog meer onderzoek nodig is. Maar ze maken zich nu al sterk dat het geneesmiddel een rol kan spelen in de strijd tegen malaria-epidemieën.