‘Eenheid in verscheidenheid’ slechts met vergrootglas te ontwaren

Nieuws

‘Eenheid in verscheidenheid’ slechts met vergrootglas te ontwaren

IPS-nieuwsteam

18 januari 2004

Met een kleurrijke openingsceremonie, muziek en opzwepende ritmes opende het Wereld Sociaal Forum vrijdag zijn poorten in Mumbai. Hoe divers en uiteenlopend het deelnemersveld is, bleek gisteren (zaterdag) op de eerste conferentiedag. Elk continent lijkt wat anders te verwachten van het WSF.

Tijdens de openingsceremonie van de zesdaagse bijeenkomst kwamen meest uiteenlopende muziekstijlen voorbij, van Zuid-Afrikaans tot Indiaas en Pakistaans. In de bonte stoet mengden Tibetaanse monniken, gekleed in traditionele gewaden, zich met Zuid-Aziaten die werken in de seksindustrie en dansende dalits, de kastelozen of onraakbaren. Gastland India was met enkele tienduizenden deelnemers het sterkst vertegenwoordigd op het WSF. Verder zijn vooral deelnemers uit Brazilië, Frankrijk, Duitsland en Pakistan in grote getale aanwezig.

De verwachtingen over wat het WSF kan betekenen voor de deelnemers, verschillen sterk per regio. Dat gold ook voor de boodschap die de verschillende sprekers uitdroegen. Sprekers waren zaterdag onder anderen Shirin Ebadi, de Iraanse advocate die vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede won en de Indiase schrijfster en politieke activiste Arundhati Roy.

Het meest in het oog sprong een groep van ongeveer tweehonderd Zuid-Koreanen, die met hun gezang het tempo behoorlijk op wisten te voeren. Wij zijn hier om te laten zien dat een revolutie de enige manier is om de wereldproblemen op te lossen, zei Kim Snghyun, een activist van de Zuid-Koreaanse groep ‘Globalisation from Below’. Dit forum is nuttig om mensen te laten zien wat we willen.

Voor de Tibetaanse activiste Lobsang Dolkar, zijn de brandende kwesties persoonlijker van aard. Zij pleitte voor de vrijlating van de jongste politieke gevangene ter wereld, de Elfde Panchen Lama van Tibet, Gendhun Choekyi Nyima. De Panchen Lama werd door de Chinese regering gearresteerd en gevangen gezet toen hij zes jaar was. „We hebben meer steun nodig voor een vrij Tibet, zei ze. We willen de aandacht vestigen op het lot van politieke gevangenen. De Indiase advocaat Anil Kumar Mittal benadert het WSF meer filosofisch. Dit forum is in eerste instantie bedoeld om een bepaald concept te propageren over de manier waarop globalisering tot misbruik leidt.”

Latijns-Amerikaanse activisten hopen dat Mumbai nieuwe energie oplevert voor een beweging die in hun achtertuin, in Porto Alegre in Brazilië, begon. Dit is noodzakelijk om het noorden te laten zien dat het bestrijden van armoede een dringende zaak is, zei Juan Tuyuc van het Platforma Agraria uit Guatemala. Ik verwacht dat Mumbai wereldwijd invloed kan hebben op de armoedebestrijding.
Hector Ramirez uit Chili vindt dat het tijdens alle gesprekken en culturele evenementen niet bij mooie woorden moet blijven. We moeten proberen concrete stappen te zetten en bijvoorbeeld plannen maken om eerlijke handel te bevorderen. Anders verliest het forum zijn geloofwaardigheid. Voor de Afrikanen is de bekendmaking van het WSF de eerste uitdaging. De boodschap van het WSF moet door de deelnemers thuis onder de aandacht worden gebracht, zegt de Afrikaanse activist Mustapha Hauwe uit Nigeria, zodat mensen aan de basis er iets mee kunnen.

Deelnemers uit Europa en de Verenigde Staten lijken zich vooral te laten leiden door het belang een antwoord te vinden op de gevaren van nucleaire proliferatie. De Franse vredesactiviste Arielle Denis hoopt de komende week een platform tegen oorlog van de grond te krijgen. Samen met een groep medestanders probeert ze steun te vinden om 20 maart, de dag waarop Amerika Irak aanviel, uit te roepen tot internationale dag tegen oorlog. Steve Leeper uit Atlanta vreest dat er, gezien het huidige politieke klimaat binnen twee tot drie jaar kernwapens gebruikt zullen worden. Wij zijn voor een internationaal verbod op kernwapens.