Eerste internationaal rekruteringsbureau voor ontwikkelingswerkers

Nieuws

Eerste internationaal rekruteringsbureau voor ontwikkelingswerkers

Stefania Bianchi

07 april 2006

Zin in een job in de ontwikkelingssector? Voortaan bestaat er een gespecialiseerde website waarop nationale en internationale organisaties hun vacatures over de hele wereld bekendmaken: globalrecruitment.net

Wereldwijd de juiste mensen zoeken voor belangrijke functies binnen de ontwikkelingssector, voor de sectoren bestuur, ontwikkeling, fondsenwerving, financiën, administratie, marketing, human resources, nieuwe media, communicatie, campagnes en de juridische dienst. Dat is de doelstelling van de nieuwe site Global Recruitment. Ontwikkelingswerkers op zoek naar een baan lezen er hoe ze kunnen solliciteren en hoe ze zich moeten voorbereiden voor een interview.

Moederbedrijf Global Charity Jobs wil met de webstek oplossingen bieden aan de nonprofit-sector en meerbepaald aan liefdadigheidsorganisaties, stichtingen, instituten voor hoger onderwijs, de culturele sector en agentschappen van de Verenigde Naties. Met kantoren in Londen, Madrid en Genève is het vertegenwoordigd in de grootste ngo-centra’s.

Global Charity Jobs is een gezamenlijk initiatief van de rekruteringsagentschappen CR Search en Selection (CRSS) en Daryll Upsall Consulting International (DUCI). Hun nieuwe spruit Global Recruitment zal beheerd worden door beide rekruteringsbureaus.

Als internationaal agentschap zien we de laatste tijd een nooit geziene mondiale bewegingsvrijheid van werknemers binnen de non-for-profit-sector, verklaart Olga Johnston, uitvoerend bestuurder van het in Londen gevestigde CRSS, het ontstaan van Global Recruitment.

Deze spannende nieuwe internationale dienst komt eigenlijk veel te laat, zegt Daryl Upsall, uitvoerend bestuurder van DUCI. “Zelf heb ik in de internationale ngo-sector de laatste twintig jaar in meer dan veertig landen gewerkt. Al die tijd heb ik me suf gezocht naar een dienst waar ze me konden vertellen welke ngo’s werk hadden voor me en waar, of dat nu in Australië, India, Italië of Argentinië was. Nu bestaat die dienst.

Vandaag zien we dat ngo’s nog steeds regionaal rekruteren. In sommige goed ontwikkelde ngo-markten als de VS, Canada, Australië en Groot-Brittannië bestaan al dergelijke gespecialiseerde agentschappen en websites, zegt Upsall. Maar ze zijn alleen van waarde voor de werknemers en ngo’s in dat land zelf. Neem een internationale ngo of VN-agentschap met hoofdkwartier in Genève. Als die een directeur fondsenwerving zoekt voor zuidelijk Afrika, had hij tot voor kort geen forum om deze vacature aan een internationale publiek te tonen.

Waarom nooit iemand dan eerder op een dergelijk idee is gekomen, komt volgens Upsall omdat de meeste diensten werken en opgericht werden door mensen die zelf heel hun leven gewoond en gewerkt hebben in hun thuisland. De ngo-wereld is evenzeer aan het internationaliseren en mondialiseren als de bedrijfswereld, zegt hij.

Hoewel CRSS en DUCI nu al beide bezig zijn met internationale rekrutering, zegt Upsall dat Global Charity zich 100 procent zal richten op de nonprofit-sector. Binnen afzienbare tijd hopen we ook in het Frans, Spaans, Duits en, wie weet, binnen enkele jaren in het Mandarijn (de Chinese officiële taal) bereikbaar te zijn. (JVP/ADR)

http://www.globalrecruitment.net