Eerste officieel asiel voor klimaatvluchtelingen

Een gezin uit Tuvalu heeft in Nieuw-Zeeland asiel gekregen omdat hun land bedreigd wordt door de gevolgen van de klimaatverandering. Daarmee zijn ze de eerste formele klimaatvluchtelingen.

  • © 350.org Actie in Tuvalu in 2013 om klimaatverandering aan te kaarten © 350.org
  • © UN Photo/Eskinder Debebe Mangrovescheuten gepland door secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de VN bij een bezoek aan Kiribati © UN Photo/Eskinder Debebe

Eerder dit jaar probeerde een man uit Kiribati al asiel aan te vragen op grond van de klimaatverandering, maar die aanvraag werd geweigerd. Dat het gezin uit Tuvalu mede door de gevolgen van klimaatverandering de asielstatus kreeg, zien waarnemers als een een belangrijke symbolische stap.

Sterke banden

Het gaat om een uniek geval: het gezin woonde al sinds 2007 in Nieuw-Zeeland, beide kinderen zijn er geboren, en het gezin heeft er heel wat familieleden.

Heel wat mensen die terugkeren krijgen te maken met ziekte omdat ze vervuild water drinken

De vader heeft een diploma als leerkracht maar werkt als klusjesman omdat hij maar geen werkvisum te pakken kreeg. In november 2012 vroeg het gezin voor het eerst asiel aan, maar dat werd in maart vorig jaar geweigerd. In de beroepsprocedure kreeg het gezin alsnog gelijk op humanitaire gronden.

Humanitaire gronden

De commissie oordeelde dat de ‘uitzonderlijke omstandigheden het onrechtvaardig en hard zouden maken’ om het gezin terug te sturen naar Tuvalu.

‘Terecht’, zegt Trevor Zohs, de advocaat die het gezin verdedigde tijdens de beroepsprocedure in The New Zealand Herald. ‘Heel wat mensen die terugkeren krijgen te maken met ziekte omdat ze vervuild water drinken. Het eiland is poreus, dus zelfs als het niet overstroomd is, worden de rotsen geïnfiltreerd.’

Tot nog toe zijn de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel niet officieel erkend door de Internationale Vluchtelingenconventie als een legitieme reden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.