Eerste overwinning voor Tokio Two

Nieuws

Eerste overwinning voor Tokio Two

21 januari 2010

In Tokio zijn alle getuigen in het proces tegen de ‘Tokio Two’ door het hof aanvaard. Een eerste belangrijke overwinning voor milieuorganisatie Greenpeace, van wie twee leden in 2008 een onderzoek startten naar de verkoop van walvisvlees.

In april 2008 startten twee leden van Greenpeace een onderzoek naar de verduistering van walvisvlees tijdens wetenschappelijk onderzoek naar walvissen in Japan.
Twee leden van de organisatie, Junichi Sato en Tory Suziki ontdekten dat dozen walvisvlees werden verkocht door leden van de expeditie.
De activisten stapten met bewijsmateriaal naar de openbare aanklager in Tokio, maar werden  zelf aangeklaagd voor diefstal en inbraak.
Onder de nieuwe getuigen bevinden zich drie leden van de wetenschappelijke expeditie, een tipgever die de malafide praktijken voor het eerst onder de aandacht van Greenpeace bracht en de Gentse professor Dirk Voorhoof.
Voorhoof specialiseerde zich in de vrijheid van expressie en het Internationaal Convenant over Civiele en Politieke Rechten.

‘Het feit dat professor Voorhoof werd aanvaard, is erg belangrijk,’ zei Yuichi Kaido, advocaat van de verdediging. ‘Hij zal uitleggen waarom Sato en Suzuki worden beschermd door het ICCP.’