Eerste rechtszaak in Indonesië voor bezit van bedreigde schildpadden

Ruben Undheim CC BY-SA 2.0

 

Een man die eerder werd opgepakt met bedreigde landschildpadden in zijn bezit, moet zich nu verantwoorden voor een rechtbank in Indonesië. Het is voor het eerst dat dit gebeurt met betrekking tot schildpadden.

Bij een schending van artikel 5, riskeert een veroordeelde een maximumstraf van drie jaar en een boete van 8900 euro.

De man werd vorig jaar al gearresteerd toen hij werd betrapt met twee stralenschildpadden (Astrochelys radiata) die hij vanuit Madagaskar wilde invoeren. Hij bleek niet over officiële papieren of eigendomsbewijzen te beschikken.

Hij moet zich nu komen verantwoorden in een rechtbank in Oost-Jakarta onder artikel 5 van het Wetboek van Indonesië, dat de import- en quarataineregels van dieren, vissen en planten behandelt. Bij een schending van artikel 5, riskeert een veroordeelde een maximumstraf van drie jaar en een boete van 150.000.000 Indonesische roepia (8900 euro). 

Grote vraag

Stralenschildpadden hebben een karakteristiek hoog en bol schild. Volgens de IUCN is de status van de soort ‘kritiek’. De stralenschildpad staat ook op de lijst Appendix I van de Conventie over Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES) wat de internationale verkoop ervan verbiedt. Toch is de illegale vraag naar dit exotische diertje groot, met name in Zuidoost-Azië.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift