Wordt duurzame luchtvaart dan toch mogelijk?

Eerste vliegtuig op zonnekerosine weldra vertrekkensklaar

PXHere (CC0)

 

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss International en haar moederbedrijf Lufthansa Group hebben een akkoord gesloten met Synhelion. Dat bedrijf ontwikkelt kerosine op basis van zonnekracht. Wordt duurzame luchtvaart binnenkort dan toch mogelijk?

Volgens Swiss is het eerste klimaatneutrale vliegtuig binnen een jaar al klaar voor vertrek. De Zwitserse maatschappij werkt hiervoor samen met Synhelion, een spin-off van de technische universiteit ETH Zurich. Synhelion ontwikkelt brandstof voor de luchtvaart op basis van zonnekracht. Het maakt daarbij gebruik van geconcentreerd zonlicht om syngas te produceren. Dit product wordt vervolgens via industriële processen tot duurzame zonnekerosine gesynthetiseerd.

Volgens het bedrijf sluit deze zonnebrandstof de koolstofcyclus: bij verbranding zou er slechts evenveel CO2 vrijkomen als er bij de productie is opgeslagen. De nieuwe brandstof kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het koolstofvrij maken van het luchtvervoer, stelt Synhelion.

Klimaatneutraal vliegen

‘Onze samenwerking is gebaseerd op een gemeenschappelijke visie om klimaatneutraal vliegtuigverkeer mogelijk te maken’, zegt Dieter Vranckx, ceo van Swiss. 

‘We geloven in een geglobaliseerde wereld die verbonden is via klimaatneutrale mobiliteit’, vult Philipp Furler, medeoprichter en ceo van Synhelion aan. ‘Onze volgende generatie koolstofneutrale kerosine op basis van zonnekracht vormt een economisch en ecologisch levensvatbaar alternatief voor fossiele brandstoffen. Het engagement van Swiss en de Lufthansa Group benadrukt de grote interesse van de luchtvaartsector in deze brandstof.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift