Eerste VN-noodhulpoperatie voor Nepal

Nieuws

Eerste VN-noodhulpoperatie voor Nepal

Marty Logan

22 mei 2006

Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) gaat Nepal voor het eerst in zijn geschiedenis noodhulp leveren. 3.800 ton rijst en meel moeten de gevolgen van een droogteramp in het noordwesten van het land milderen.

De voedseltekorten, een gevolg van de droogste winter uit de Nepalese geschiedenis, teisteren tien van de 75 districten van Nepal. Ze behoren tot de armste gebieden in het berooide land. In zeventig dorpen is minstens driekwart van de oogst verloren gegaan. Mensen slaan er al maaltijden over of eten kleinere hoeveelheden. Ze verkopen hun vee om meer levensmiddelen te kunnen bijkopen. Sommige dorpelingen trekken naar de steden.

“Veel mensen zitten al helemaal door hun voorraden heen en eten nu kruiden en plantenwortels”, verklaarde Chandra B Shahi, een parlementslid uit de getroffen streek, in een interview met de Nepali Times.

“We proberen voedsel te lenen van andere projecten zodat we een eerste golf van leveringen misschien al half juni ter plaatse kunnen hebben”, zegt Jean-Pierre de Margerie, de adjunct-directeur van het WFP voor Nepal.

De rampregio ligt in de bergen; het voedsel zal met vrachtwagens, muilezels en dragers naar de hulpbehoevende dorpen worden gebracht. Sommige gebieden zijn zo afgelegen dat bewoners vijf dagen moeten lopen om in de hoofdstad van hun district te raken.

De operatie, die drie maanden zou duren, wordt waarschijnlijk deze week goedgekeurd in het hoofdkwartier van het WFP in Rome. Kort daarna komt er een bijeenkomst van donoren in Kathmandu.

Ook in normale omstandigheden is de voedselsituatie in Nepal niet rooskleurig. Eerder deze maand schatte het WFP dat bijna de helft van de bevolking niet genoeg te eten krijgt om een actief en gezond leven te kunnen leiden. Ongeveer de helft van de kinderen is ondervoed.

In de Karnali-regio en de aangrenzende gebieden waar de droogte nu het hardst toeslaat, krijgen veel mensen elk jaar te maken met honger. Ze kunnen de periode tussen twee oogsten nooit helemaal overbruggen met wat ze zelf verbouwen. Ze moeten eten bijkopen met het schaarse geld dat ze als dagloners verdienen of dat verwanten in het buitenland overmaken.

Door de droogte moeten ze dit jaar een bijzonder lange periode overbruggen tot de nieuwe oogst in augustus en september van de velden kan worden gehaald.

Het WFP wil de voedselhulp niet zomaar uitdelen. Er komen speciale programma’s, waarbij de ontvangers van noodhulp worden ingezet bij de aanleg van wegen en andere projecten die de ontwikkeling van de streek dienen. Daardoor zou de noodhulp de traditionele voedsel-voor-werkprogramma’s in Nepal niet in de war sturen. (PD)