Egypte snoert ngo's de mond

Nieuws

Egypte snoert ngo's de mond

Cam McGrath

28 maart 2010

De Egyptische regering neemt maatregelen om niet-gouvernementele organisaties het zwijgen op te leggen in aanloop naar cruciale verkiezingen.

“De toekomst is erg donker voor ons”, zegt Nasser Amin, directeur van het Arabische Centrum voor de Onafhankelijkheid van Justitie en Advocaten (ACIJLP). “De overheid doet er alles aan om de verkiezingen te winnen… en ze neemt agressieve maatregelen tegen iedereen die eraan deelneemt of ze observeert”.

Die verkiezingen zijn gepland in mei voor het Hogerhuis en in de herfst voor het Lagerhuis. Ze zullen mee bepalen wie in 2011 een gooi kan doen naar het presidentschap. President Mubarak, die Egypte al 28 jaar bestuurt, heeft nog niet laten weten of hij opnieuw kandidaat is. Velen denken dat de 81-jarige leider zijn zoon Gamal als opvolger klaarstoomt. Met een sterke meerderheid in het parlement zou de heersende Nationale Democratische Partij (NDP) de nodige grondswetswijzigingen erdoor kunnen krijgen in aanloop naar de presidentsverkiezingen.

Registratie

Het toezicht op de verkiezingen is een heikel punt geworden. De overheid heeft internationale monitors en de rechterlijke macht al verboden in de stembureaus aanwezig te zijn. Nu lijkt ze zich ook te richten op organisaties die kiezers registreren en de verkiezingen observeren. Een nieuwe wetsvoorstel voorziet dat alle niet-gouvernementele organisaties in Egypte zich moeten aansluiten bij een federatie die licenties uitdeelt en het werk en de financiën van de organisaties in de gaten houdt.

Die Generale Federatie van Burgerorganisaties – in feite een semi-overheidsinstelling – is een dekmantel om het veiligheidsapparaat macht te geven over de ngo’s, zeggen 41 organisaties in een petitie.

Volgens Hafez Abu Seada vna de Egyptische Organisatie voor Mensenrechten (EOHR), is het wetsvoorstel een uitbreiding van wetgeving uit 2002 die de uitvoerende macht verregaande bevoegdheden geeft om eender welke ngo te ontbinden die zich bezighoudt met politieke activiteiten. “Vroeger moesten ze je voor de rechtbank dagen”, zegt hij. “Maar nu kunnen ze je activiteiten stopzetten tot na de verkiezingen, en dan pas naar de rechtbank stappen.”