Eik in universiteitsbos tweet over klimaatverandering

www.unh.edu (CC0)

Een rode eik in het Harvard-bos van de gelijknamige prestigieuze Amerikaanse universiteit tweet sinds een maand over de klimaatverandering. De Witness Tree is uitgerust met sensoren en camera’s en stuurde onder meer al een klacht over de extreme hitte.

De Harvard Forest Witness Tree is uitgerust met sensoren en camera’s en geprogrammeerd om als @awitnesstree tweets met vooraf geschreven stukjes tekst aan elkaar kan rijgen.

Vanuit het hart van het Harvard-bos deelt de honderd jaar oude eik inzichten over zijn toestand en die van zijn bos.

Klimaatverandering

“We hebben de boom uitgerust met een stem en hebben bewust voor een aanspreking in de eerste persoon gekozen om aan te sluiten bij een breed publiek”, zegt programmaleider Tim Rademacher. “Maar het allerbelangrijkste is dat onze Witness Tree ons objectieve, gegevensgestuurde informatie over klimaatverandering zal verschaffen. Wij beslissen niet wat er wordt geplaatst, dat doet de boom zelf.”

Met de steun van de National Science Foundation werd de boom uitgerust met apparatuur die zijn groei volgt en de opname van water, voeding- en andere stoffen uit de grond en de lucht.

De wetenschappers zijn onder meer benieuwd naar de manier waarop het voedseltransportsysteem in de boom werkt, hoe en waar die CO2 opslaat, hoe dit broeikasgas uit de lucht wordt opgevangen en wat de invloed van hitte en andere weersomstandigheden op dit alles is.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Takken en jaarringen

De boom heeft al info getweet over de groei van zijn takken en stam en over de “abnormaliteit” van de hitte einde juli.

Over de recente groei van zijn jaarringen gaf de boom nog mee dat die recent donkerder zijn dan in zijn beginjaren, omwille van de opslag van CO2 uit de atmosfeer. Een dankbare volger reageerde op deze tweet met: “Dankjewel om die CO2 op te nemen, WT! Wij zijn je iets verschuldigd.”

Ook het Europese platform TreeWatch.net heeft een water- en koolstofmonitoringsproject waarbij het bomen heeft uitgerust met digitale apparatuur en deze twitteren over hun toestand en de veranderingen na verloop van tijd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.