Eilanden in de Pacific beloven vrouwenemancipatie

Nieuws

Eilanden in de Pacific beloven vrouwenemancipatie

Catherine Wilson

03 september 2012

De leiders van vijftien eilandstaten in de Grote Oceaan hebben beloofd te investeren in vrouwenemancipatie. Ze deden dat bij de afsluiting van het 43ste Pacific Islands Forum in Rarotaonga op de Cookeilanden.

In de verklaring die vrijdag is uitgegeven, beloven de landen onder meer maatregelen om de participatie van vrouwen in de politiek en in het bedrijfsleven te bevorderen. Ook kondigen ze hervorming aan van wetgeving die gelijke kansen op de arbeidsmarkt belemmert en beloven ze steun aan vrouwelijke ondernemers.

Op Kiribati is 4,3 procent van de politici vrouw. Op Vanuatu is dat 3,8 procent en op de Marshalleilanden 3 procent. Papoea-Nieuw-Guinea telt drie vrouwelijke parlementariërs en de Solomon-eilanden en Tuvalu hebben momenteel helemaal geen vrouwen in de politiek.

De landen willen ook iets doen aan geweld tegen vrouwen. Volgens VN-Vrouwen heeft op Kiribati 68 procent van de vrouwen tussen 15 en 49 jaar te maken (gehad) met fysiek of seksueel geweld. Op de Solomon-eilanden is dat 64 procent.

Het Pacific Islands Forum telt zestien lidstaten in de Grote Oceaan, waaronder Australië, Papoea-Nieuw-Guinea, Tonga, Niue en de Cookeilanden.