El Salvador schakelt oud-burgemeester Giuliani van New York in

El Salvador huurt Rudolph Giuliani, voormalig burgemeester van New York, in om het hoge aantal moorden te verminderen. Dat zal niet veel uithalen, zeggen experts. Ook de verkiezingen van maart hebben een averechts effect.
 

  • © Ulises Rodriguez/Reuters De grootste misdaadbendes, Mara Salvatrucha (MS13) en Barrio 18, tellen naar schatting 60.000 jongeren. In maart 2012 kwamen ze een wapenstilstand overeen voor vijftien maanden. © Ulises Rodriguez/Reuters
  • Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0) El Salvador huurt Rudolph Giuliani, voormalig burgemeester van New York, in om het hoge aantal moorden te verminderen. Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

El Salvador sloot 2014 af met 3912 moorden, en dat in een land met amper 6,2 miljoen inwoners. Het aantal moorden steeg met 57 procent ten opzichte van 2013. Met 63 moorden per 100.000 inwoners is het een van de gevaarlijkste landen ter wereld.

De linkse regering van Salvador Sánchez Cerén riep in september al een Nationale Raad van Openbare Veiligheid in het leven om het misdaadprobleem aan te pakken. In de raad zitten vertegenwoordigers van academische, religieuze, civiele, economische en internationale instellingen.

Rudolph Giuliani

‘Giuliani trad in New York op met harde hand, in Amerikaanse stijl.’

Een van die instellingen, de machtige Nationale Vereniging voor Privé-ondernemingen, huurt nu Rudolph Giuliani in als adviseur. In New York, waar hij van 1994 tot 2011 burgemeester was, kon hij de misdaad fors doen dalen.

Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

El Salvador huurt Rudolph Giuliani, voormalig burgemeester van New York, in om het hoge aantal moorden te verminderen.

Salvadoraanse experts zijn sceptisch. ‘Giuliani trad in New York op met harde hand, in Amerikaanse stijl’, zegt Jeannette Aguilar, directeur van het Universitair Instituut voor Publieke Opinie van de Centraal-Amerikaanse Universiteit José Simeón Cañas. ‘In El Salvador moeten we geen mislukte projecten herhalen, we hebben nieuwe projecten nodig.’

De Anep staat dicht bij de rechtse Arenapartij, die het land van 1989 tot 2009 bestuurde. Arena trad toen met harde hand op tegen de misdaad maar slaagde er niet in de moorden terug te dringen.

60.000 jongeren

De grootste misdaadbendes, Mara Salvatrucha (MS13) en Barrio 18, tellen naar schatting 60.000 jongeren.

Op 1 maart vinden er nationale en lokale verkiezingen plaats in El Salvador. Ook dat helpt het misdaadbeleid niet vooruit, zeggen analisten. Ze zeggen dat politici de echte oorzaken van de misdaad niet durven aanpakken en alleen maar makkelijke, electoraal lonende maatregelen nemen.

‘Ik vrees dat ze meer onder electorale druk handelen dan vanuit de echte noodzaak om de oorzaak van de misdaad te vinden’, zegt Raúl Mijango. Hij was in 2012 een van de onderhandelaars in de wapenstilstand tussen de misdaadbendes.

De grootste misdaadbendes, Mara Salvatrucha (MS13) en Barrio 18, tellen naar schatting 60.000 jongeren. In maart 2012 kwamen ze een wapenstilstand overeen voor vijftien maanden. In 2012 daalde het aantal moorden daardoor gevoelig, tot 42 moorden per 100.000 inwoners.

Veiligheidsraad

Op 5 januari van dit jaar sloot president Sánchez Cerén, een voormalige guerrillacommandant, uit dat de bendes op de een of andere manier bij de nieuwe veiligheidsraad betrokken zouden worden. Volgens Mijango is die houding ingegeven door electorale motieven omdat de meeste Salvadoranen een grondige afkeer hebben van de bendes.

De Nationale Raad van Openbare Veiligheid kan een belangrijke impuls geven aan nationale en lokale veiligheidsprogramma’s, zegt Jeannette Aguilar. Maar ze twijfelt of hij echt zal functioneren. Gelijkaardige raden, bijvoorbeeld in de economische sector, zijn mislukt.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift