Elektrische bus rijdt 1700 kilometer zonder herlaadbeurt

Een elektrische bus van het type Catalyst E2 Max heeft een nieuw wereldrecord gevestigd door 1772,2 kilometer te rijden met één enkele laadbeurt.

  • Metro Transit CC BY-NC-ND 2.0 Metro Transit CC BY-NC-ND 2.0

Het Amerikaanse bedrijf Proterra, gespecialiseerd in de ontwikkeling van elektrische voertuigen, kondigde dinsdag aan dat een van hun elektrische Catalyst E2 Max-bussen de langste afstand ooit heeft afgelegd. De bus deed dat met een batterij van 660 kWh en zonder tussentijdse herlaadbeurt. Dat meldt de Amerikaanse technologienieuwssite Ars Technica.

De vorige recordhouder was een experimenteel eenzits elektrisch voertuig dat in 2011 iets meer dan 1600 kilometer aflegde op een enkele batterij.

Voorstanders hopen dat dit nieuwe record transportbedrijven zal overtuigen vaker te kiezen voor elektrische voertuigen.

Voorstanders hopen dat dit nieuwe record transportbedrijven zal overtuigen om in de toekomst vaker te kiezen voor elektrische voertuigen voor hun vloot.

Een herlaadbeurt voor de 660kWh-batterij neemt nog wel een vol uur in beslag, maar Proterra werkt aan de ontwikkeling van een systeem om die tijd aanzienlijk in te korten.

Voor voertuigen zoals bussen, verhuiswagens of bestelbusjes, die vooral kortere afstanden in en rond steden doen is dit met name een interessante ontwikkeling, omdat zij gewoon op het einde van de werkdag de batterij kunnen herladen.

Ook automobielgroep Daimler en de Chinese bouwer van elektrische bussen BYD hebben onlangs aangekondigd dat ze korte-afstandbestelbusjes ontwikkelen voor koerier UPS. Ook van Cummins en Tesla is bekend dat ze aan elektrische trucks werken.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift