Elektrische bus rijdt 1700 kilometer zonder herlaadbeurt

Een elektrische bus van het type Catalyst E2 Max heeft een nieuw wereldrecord gevestigd door 1772,2 kilometer te rijden met één enkele laadbeurt.

  • Metro Transit CC BY-NC-ND 2.0 Metro Transit CC BY-NC-ND 2.0

Het Amerikaanse bedrijf Proterra, gespecialiseerd in de ontwikkeling van elektrische voertuigen, kondigde dinsdag aan dat een van hun elektrische Catalyst E2 Max-bussen de langste afstand ooit heeft afgelegd. De bus deed dat met een batterij van 660 kWh en zonder tussentijdse herlaadbeurt. Dat meldt de Amerikaanse technologienieuwssite Ars Technica.

De vorige recordhouder was een experimenteel eenzits elektrisch voertuig dat in 2011 iets meer dan 1600 kilometer aflegde op een enkele batterij.

Voorstanders hopen dat dit nieuwe record transportbedrijven zal overtuigen vaker te kiezen voor elektrische voertuigen.

Voorstanders hopen dat dit nieuwe record transportbedrijven zal overtuigen om in de toekomst vaker te kiezen voor elektrische voertuigen voor hun vloot.

Een herlaadbeurt voor de 660kWh-batterij neemt nog wel een vol uur in beslag, maar Proterra werkt aan de ontwikkeling van een systeem om die tijd aanzienlijk in te korten.

Voor voertuigen zoals bussen, verhuiswagens of bestelbusjes, die vooral kortere afstanden in en rond steden doen is dit met name een interessante ontwikkeling, omdat zij gewoon op het einde van de werkdag de batterij kunnen herladen.

Ook automobielgroep Daimler en de Chinese bouwer van elektrische bussen BYD hebben onlangs aangekondigd dat ze korte-afstandbestelbusjes ontwikkelen voor koerier UPS. Ook van Cummins en Tesla is bekend dat ze aan elektrische trucks werken.

LEES OOK

Danny Harrison CC BY 2.0
Leonardo DiCaprio investeert in een bedrijf dat burgers produceert op basis van plantaardige voedingsstoffen.
UNCEF Ethiopia CC BY-NC-ND 2.0
Armoede is zowel oorzaak als symptoom van andere vormen van ongelijkheid, zoals beperkte mogelijkheden tot gezinsplanning en gebrekkige geboortezorg.
Cancillería Ecuador (CC BY-SA 2.0)
Journalistenorganisaties roepen de Verenigde Staten op het besluit tot terugtrekking uit de Unesco terug te draaien.
cvc_2k (CC BY-NC 2.0)
Volgens een internationale studie naar het gebruik van antibiotica in diervoeder vermindert een beperking van de vleesconsumptie tot 40 gram per dag antibiotica-resistentie aanzienli