Elektrische bussen zijn bezig aan opmars in Europa

Tegen 2020 zal meer dan een op de twintig lijnbussen in Europa elektrisch rijden. In meer dan veertig Europese steden lopen al projecten, blijkt uit een recent rapport van het Zero Emission Urban Bus System Project.

  • Ian hale CC BY-NC-ND 2.0 Volledig elektrische bus in Brugge Ian hale CC BY-NC-ND 2.0

Al negentien busbedrijven en overheden, die openbaar vervoer verzorgen in 25 Europese steden, hebben een e-busstrategie opgesteld tot de periode 2020. In dat jaar moeten er meer dan 2500 elektrische bussen rijden in de steden, of 6 procent van de totale aantal van 40.000 bussen, meldt de Internationale Associatie voor Openbaar Vervoer (UITP) deze week.

Meer dan dertien busbedrijven en overheden in nog eens achttien andere Europese steden hebben een strategie tot 2025. Tegen die tijd willen ze meer dan 6.100 elektrische bussen op de weg hebben, 43 procent van hun totale aantal van 14.000.

China is voortrekker

Wereldwijd reden volgens het rapport, dat eind december verscheen, in 2015 ongeveer 173.000 elektrische bussen rond. China is de absolute voortrekker met meer dan 98,3 procent -goed voor 170.000- van het wereldwijde aantal.

Brugge had in oktober 2015 de Belgische primeur met drie volledig elektrische bussen.

Europa volgt na Azië met meer dan 1300 bussen die al rijden of in bestelling zijn.

Het gaat om bussen op een batterij die ‘s nachts of op andere momenten opgeladen kan worden, hybride bussen en trolleybussen met batterijen voor momenten dat ze los zijn van de bovenleiding.

Het grootste aantal bussen van deze types is te vinden in het Verenigd Koninkrijk: 18 procent van de Europese elektrische bussen. Daarna volgen Nederland, Zwitserland, Polen en Duitsland met elk 10 procent.

Eindhoven introduceerde in december in één keer 43 nieuwe elektrische stadsbussen, qua aantal een primeur voor Europa. Brugge had in oktober 2015 de Belgische primeur met drie volledig elektrische bussen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.