Dringend meer investeringen nodig in recyclage

Elektronisch afval groeit 5 keer sneller dan de recyclage ervan

Rwanda Green Fund (CC BY-ND 2.0 DEED)

Minder dan een kwart (22,3 procent) van alle e-waste - afval met een stekker of een batterij - werd op de juiste manier ingezameld en gerecycleerd. Meer dan 14 miljoen ton werd vernield of kwam op stortplaatsen terecht.

In 2022 werd maar liefst 62 miljoen ton elektronisch afval gegenereerd, meldt het VN-Instituut voor Opleiding en Onderzoek (UNITAR). Dat cijfer blijft stijgen met zo’n 2,6 miljoen ton per jaar, en de recyclage loopt hopeloos achterop.

Minder dan een kwart (22,3 procent) van alle e-waste - afval met een stekker of een batterij - werd op de juiste manier ingezameld en gerecycleerd. Meer dan 14 miljoen ton werd vernield of kwam op stortplaatsen terecht.

En het aandeel recyclage zal waarschijnlijk nog dalen naar zo’n 20 procent in 2030, omdat de productie van e-waste veel sneller groeit dan de recyclagemogelijkheden.

17,6 kilo per Europeaan

Afrikaanse landen scoren qua recyclage het slechtst: minder dan 1 procent wordt gerecycleerd. In Europa ligt dat percentage veel hoger met 42,8 procent. Maar de gemiddelde Europeaan genereert ook veel meer e-waste: 17,6 kilogram per persoon.

De snelle technologische vooruitgang, hogere consumptie, beperkte reparatiemogelijkheden en kortere levenscycli van producten dragen allemaal bij aan die groeiende afvalberg, zegt het VN-Instituut voor Opleiding en Onderzoek (UNITAR).

Hoge kosten

Dat de recyclage ondermaats blijft, heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar ook voor de economie. Door de ondermaatse recyclage ging voor 62 miljard dollar aan winbare materialen verloren, waaronder 19 miljard dollar aan koper, 15 miljard aan goud en 16 miljard aan ijzer.

E-waste is bovendien een gevaar voor de gezondheid en het milieu, omdat het giftige additieven of gevaarlijke stoffen zoals kwik bevat, die het menselijk brein en het coördinatiesysteem kunnen beschadigen.

‘Amper 1 procent van de essentiële schaarse elementen is afkomstig uit recyclage’, zegt Kees Baldé van de VN-instelling UNITAR. ‘Simpel gesteld: zo kan het niet verder. Dit nieuwe rapport is een dringende oproep voor meer investeringen in de ontwikkeling van infrastructuur, meer nadruk op herstelling en hergebruik, en maatregelen om de illegale uitvoer van e-waste aan banden te leggen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.