Elf warmste maanden ooit gemeten op rij

Nieuws

1,68 °C warmer dan de schatting voor pre-industriële tijden

Elf warmste maanden ooit gemeten op rij

Elf warmste maanden ooit gemeten op rij
Elf warmste maanden ooit gemeten op rij

IPS

10 mei 2024

April was de elfde maand op rij met de warmste temperaturen die ooit zijn gemeten voor de tijd van het jaar. Dat meldt de Europese klimaatdienst Copernicus.

Maandelijkse afwijkingen van de mondiale oppervlakteluchttemperatuur (°C) ten opzichte van 1850–1900 van januari 1940 tot april 2024, uitgezet als tijdreeksen voor elk jaar. 2024 wordt weergegeven met een dikke gele lijn, 2023 met een dikke rode lijn en alle andere jaren met dunne lijnen, gearceerd volgens het decennium, van blauw (jaren 40) tot steenrood (jaren 2020).

© C3S/ECMWF

De gemiddelde temperatuur in april was wereldwijd gemiddeld 1,68 graad Celsius warmer dan de schatting voor pre-industriële tijden. Daarmee is het de heetste april ooit gemeten, en de elfde maand op rij die het hitterecord breekt, stelt Copernicus.

Ook de wereldwijde gemiddelde temperatuur voor de afgelopen 12 maanden is de hoogste ooit gemeten, met 1,61 graden boven het pre-Industriële gemiddelde.

Specifiek voor Europa was de voorbije maand de op één na warmste april die ooit werd voor het continent.

Nieuwe normaal

De cijfers van Copernicus tonen ook aan hoe de globale temperaturen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen: de gemiddelde temperatuur over de afgelopen 12 maanden is 0,73 graden hoger dan het gemiddelde over de periode tussen 1991 en 2020.

Copernicus geeft mee dat El Niño wel een rol speelde de voorbije maanden, maar dat de planeet ook duidelijk opwarmt. ‘Temperatuurschommelingen die samenhangen met natuurlijke cycli zoals El Niño komen en gaan, maar de extra energie die in de oceaan en de atmosfeer wordt vastgehouden door de toenemende concentraties broeikasgassen zullen de wereldwijde temperatuur naar nieuwe records blijven stuwen.’