Komende decennia beloven geen beterschap

Elke dag 20.000 kinderen op de vlucht door extreem weer

EU Civil Protection and Humanitarian Aid  (CC BY-NC-ND 2.0)

Van 2016 tot 2021 heeft extreem weer wereldwijd 43,1 miljoen kinderen uit hun huis gejaagd. Dat blijkt uit cijfers van Unicef. Het gaat om gemiddeld zo’n 20.000 kinderen per dag.

Overstromingen en stormen waren tussen 2016 en 2021 verantwoordelijk voor 40,9 miljoen – ofwel 95% – van de ontheemding van kinderen. Maar ook droogtes spelen een steeds grotere rol, met al 1,3 miljoen gevallen. Bosbranden joegen 810.000 kinderen op de vlucht, vooral in Canada, Israël en de VS.

De cijfers komen uit het nieuwe Uniced-rapport Children displaced in a changing climate.

‘Het is voor elk kind angstaanjagend als een hevige bosbrand, storm of overstroming hun gemeenschap binnendringt’, zegt Unicef-directeur Catherine Russell. ‘Voor wie gedwongen moet vluchten, kunnen de angst en de impact bijzonder groot zijn: ze maken zich zorgen of ze nog naar huis zullen kunnen terugkeren en naar school zullen kunnen gaan, of zullen gedwongen zullen worden om opnieuw te verhuizen.’

China en de Filippijnen zijn koploper in absolute cijfers van het aantal kinderen dat hun huis moet ontvluchten. Maar in verhouding tot het bevolkingsaantal zijn kleine eilandstaten zoals Dominica en Vanuatu veel erger getroffen door stormen, terwijl kinderen in Somalië en Zuid-Soedan het zwaarst getroffen werden door overstromingen.

‘Verhuizen heeft misschien hun leven gered, maar het is ook erg ontwrichtend’

- Catherine Russell (Unicef)

Meerdere crises

‘Verhuizen heeft misschien hun leven gered, maar het is ook erg ontwrichtend’, zegt Russell. Kinderen lopen vooral het risico te worden ontheemd in landen die al worstelen met verschillende overlappende crises, zoals conflict en armoede. Neem bijvoorbeeld Haïti, dat een hoog risico loopt op extreem weer maar ook kampt met geweld en armoede. En in Mozambique zijn het de armste gemeenschappen, inclusief die in stedelijke gebieden, die onevenredig zwaar getroffen worden door extreme weersomstandigheden.

En de komende decennia beloven niet meteen beterschap. Volgens de prognoses kunnen overstromingen in de komende dertig jaar bijna 96 miljoen kinderen doen verhuizen, terwijl cyclonen en stormvloeden respectievelijk 10,3 miljoen en 7,2 miljoen op de vlucht kunnen jagen. En door de invloed van de klimaatverandering op extreem weer, zullen de werkelijke aantallen vrijwel zeker hoger liggen, stelt Unicef.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.