Elke dag gemiddeld drie mensen geëxecuteerd

Nieuws

Elke dag gemiddeld drie mensen geëxecuteerd

Laura Boon

15 april 2008

In 2007 vonden wereldwijd minstens 1200 executies plaats in 24 verschillende landen. Dat staat in in het nieuwe rapport “Death Sentences and Executions 2007” van Amnesty International.

In 2006 werden volgens Amnesty 1600 mensen terechtgesteld. Op het eerste gezicht lijkt het aantal executies ten opzichte van 2006 dus te dalen. Probleem is dat de vele niet-geregistreerde executies een grove vertekening van de cijfers veroorzaken.
Naar schatting tussen de 18000 en 27000 gevangenen zitten wereldwijd te wachten op hun doodstraf. Vorig jaar zijn 3347 mensen ter dood veroordeeld.
Evenals vorige jaren werden de meeste executies wereldwijd uitgevoerd door een handvol landen: China, Pakistan, Iran, de Verenigde staten en Saoedi- Arabië. Vorig jaar werd het lijstje nog aangevuld met Soedan dat vorig jaar besloot geen minderjarigen meer te executeren.

Koploper China

China is al enkele jaren koploper wat betreft executies. Aangezien cijfergegevens over de doodstraf in China staatsgeheim zijn, moest Amnesty zich voor dit rapport baseren op cijfers die de rechtbanken hadden vrijgegeven. In 2007 registreerden die ‘amper’ 470 executies.
‘De Chinese overheid heeft in januari 2008 wel maatregelen getroffen om het aantal doodstraffen met tien procent te doen dalen. De doodstraf zal voortaan minder snel uitgesproken worden omdat de exclusieve beslissingsbevoegdheid naar het hoger gerechtshof is overgeheveld. De toekomst zal moeten uitwijzen of China de doodstraf effectief minder zal toepassen’, zegt Lore Van Welden van Amnesty International Vlaanderen.

Ernstige fouten

In 2007 werden nog steeds mensen terechtgesteld voor niet-criminele feiten of na afloop van een oneerlijk proces. In Iran bijvoorbeeld werd een vader van twee kinderen beschuldigd van overspel en tot de dood gestenigd. In Yemen en Saoedi- Arabië werden ook minderjarigen geëxecuteerd.

Positieve noot

Toch was er ook een positieve noot in 2007. De Algemene Vergadering van de VN stemde een resolutie om het gebruik van de doodstraf af te schaffen: 104 landen stemden voor, 29 onthielden zich en 29 landen -waaronder de VS en China- stemden tegen.