Elke dag ontvluchten 80.000 mensen hun huis

EC/ECHO/Anouk Delafortrie (CC BY-ND 2.0)

 

Ruim 30 miljoen mensen hebben in 2017 hun huis verlaten om op de vlucht te slaan voor geweld of rampen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) en het Centrum voor Intern Ontheemden (IDMC).

‘Dat is het equivalent van meer dan 80.000 mensen die per dag hun huis moesten achterlaten’, zegt Alexandra Bilak, de directeur van het IDMC.

Natuurrampen

Het Global Report on Internal Displacement toont dat in totaal 11,8 miljoen mensen in 2017 hun huis ontvluchtten door conflict en geweld, bijna dubbel zoveel als in 2016 (toen waren het 6,9 miljoen mensen). Rampen deden echter nog veel meer mensen op de vlucht slaan: in totaal 18,8 miljoen mensen in 135 landen wereldwijd.

Van de mensen die geweld ontvluchtten, waren er 5,5 miljoen in Afrika ten zuiden van de Sahara, en 4,5 miljoen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Van de mensen die hun huizen moesten achterlaten omdat ze getroffen werden door een natuurramp, werden 8,6 miljoen het slachtoffer van overstromingen en 7,5 miljoen van een storm, vooral tropische cyclonen. De zwaarst getroffen landen zijn China (4,5 miljoen), de Filipijnen (2,5 miljoen), Cuba en de VS met elk 1,7 miljoen, en India met 1,3 miljoen noodgedwongen verhuizingen.

Voorbode van grotere crisis

‘Interne ontheemding is vaak de voorbode van bredere crises’, zegt Bilak. ‘Zonder hernieuwde aandacht en actie riskeren we miljoenen mensen wereldwijd te verliezen en de landen die hen opvangen achterop te stellen wat betreft hun ontwikkeling.’

‘Het is tijd om een eerlijk gesprek te starten over de meest effectieve manieren om het tij te keren in deze globale crisis. Dit debat moet geleid worden door de landen die getroffen zijn, maar de volledige steun krijgen van de internationale gemeenschap’, concludeert ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift