‘Onvoorstelbaar, onnodig en volledig vermijdbaar’

Elke dag verliezen 10 kinderen minstens één been in Gaza

Palestinian News & Information Agency (Wafa) in contract with APAimages (CC BY-SA 3.0 DEED)

Volgens de VN, die zich baseren op cijfers van het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, zijn in Gaza ongeveer 22.185 Palestijnen gedood en nog eens 57.035 gewond geraakt in de drie maanden sinds 7 oktober. In diezelfde periode zijn ongeveer 1200 Israëli’s gedood en 5431 gewond geraakt.

In de drie maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza hebben elke dag gemiddeld 10 Palestijnse kinderen één of beide benen verloren. Dat heeft de internationale ngo Save The Children becijferd.

De inschatting komt overeen met de cijfers van de Verenigde Naties. Ook volgens Unicef zijn bij meer dan duizend kinderen in Gaza één of beide benen operationeel geamputeerd in die periode.

Veel van die operaties worden bovendien uitgevoerd zonder verdoving. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er namelijk een ernstig tekort aan anesthesie en medisch personeel. Het beleg en de continue bombardementen hebben het gezondheidssysteem in Gaza zwaar verstoord, aldus de WHO.

‘Onvoorstelbaar en vermijdbaar’

Van de 36 ziekenhuizen in Gaza zijn er nog slechts dertien functioneel, zij het gedeeltelijk. Welke diensten ze kunnen leveren hangt af van de bevoorrading van brandstof en medische benodigdheden op die dag. Van die dertien ziekenhuizen werken er negen ook ver boven hun capaciteit.

Jason Lee, directeur bij Save the Children voor de bezette Palestijnse gebieden, zegt dat het lijden van kinderen in dit conflict ‘onvoorstelbaar, onnodig en volledig vermijdbaar’ is.

‘Alleen een definitief staakt-het-vuren kan een einde maken aan het doden en verminken van burgers en het vlot beschikbaar stellen van de broodnodige humanitaire hulp, zoals basismedicatie voor gewonde kinderen’, aldus Lee.

Volgens de VN, die zich baseren op cijfers van het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, zijn in Gaza ongeveer 22.185 Palestijnen gedood en nog eens 57.035 gewond geraakt in de drie maanden sinds 7 oktober. In diezelfde periode zijn ongeveer 1200 Israëli’s gedood en 5431 gewond geraakt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.