Emiraten ronden diplomatiek offensief in Latijns-Amerika af

Met het bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten begin deze week aan Uruguay, Paraguay en Peru, is een tiendaags diplomatiek offensief van de Golfstaat in Latijns-Amerika afgerond.

  • CC Presidencia de Uruguay Minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Bin Zayed Al Nahya van de Verenigde Arabische Emiraten op een persconferentie in Montevideo, Uruguay, 28 april 2014. CC Presidencia de Uruguay

Maandag sprak minister Abdullah Bin Zayed Al Nahya met zijn Uruguayaanse ambtsgenoot Luis Almagro, voordat hij werd ontvangen door president José Mujica. Dinsdag vervolgde hij zijn reis naar Paraguay en Peru.

De minister maakte deel uit van een hoge delegatie uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) onder leiding van Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-president en premier van de VAE, die afgelopen week Mexico, Brazilië, Argentinië en Chili bezocht.

In Uruguay stond onder meer de opening van een ambassade in de VAE op de gespreksagenda. Dat zou in de “nabije toekomst” moeten gebeuren, zeiden Almagro en Al Nahyan tijdens een persconferentie. De opening van een ambassade moet bijdragen aan de dialoog tussen beide landen op een aantal terreinen en moet de handelscontacten bevorderen.

Uruguay is vooral geïnteresseerd in investeringen van de VAE in een diepwaterhaven in de oostelijke provincie Rocha. Almagro, die in 2011 de VAE bezocht, zei dat dat land ervaring heeft met participatie in soortgelijke havenprojecten in Brazilië, de Dominicaanse Republiek en Peru.

De ministers van Buitenlandse Zaken kondigden ook projecten aan op het gebied van paardenfokkerij en duurzame energie, hoewel beide landen op dit gebied nog geen concrete overeenkomsten hebben getekend. Volgens Al Nahyan delen de landen een grote interesse in hernieuwbare energie en samenwerking op klimaatgebied.

Palestijnse kwestie

De gesprekken gingen verder over multilaterale relaties tussen de Arabische wereld en Latijns-Amerika, en in het bijzonder over gevoelige kwesties zoals het Palestijnse vraagstuk. Almagro bezocht vorige week Jordanië, Palestina, Qatar en Saoedi-Arabië. Tijdens zijn ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas toonden beide regeringen interesse in het openen van ambassades.

In Montevideo sprak Al Nahyan zijn waardering uit voor de Uruguayaanse inspanningen, die volens hem onderdeel zijn van een “groeiende internationale steun voor de Palestijnse zaak.”

Intussen tekende premier Al Maktoum tijdens bezoeken aan Mexico, Brazilië, Argentinië en Chili diverse belangrijke contracten. In Chili ging het om een akkoord om dubbel belastingheffing te vermijden voor scheepvaartbedrijven. Met Argentinië werd een intentieverklaring getekendover het vreedzame gebruik van nucleaire technologie. Met de Braziliaanse regering tekende Al Maktoum een overeenkomst over het delen van technische kennis en samenwerking op het gebied van training en instructie, wapens, crisismanagement en logistieke steun. In Mexico, waar de reis op 20 april begon, tekende Al Maktoun een investeringsverklaring.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3195   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift