Wereldbevolking vooral bezorgd om IS, klimaat, wereldeconomie en cyberaanvallen

Terrorisme door IS en de klimaatverandering zijn de twee belangrijkste zorgen voor de wereldbevolking, blijkt uit onderzoek door het Pew Research Center. Ook de economie en cyberaanvallen worden als ernstige bedreigingen gezien.

Ronan Shenhav (CC BY-NC 2.0)

Berichten op het beursgebouw van Brussel na de terreuraanslagen

Het onderzoek legde acht bedreigingen voor aan 41.953 mensen in 38 landen. Hoewel de antwoorden verschillen tussen regio’s en landen, komen de IS en de klimaatverandering duidelijk als meest genoemde naar voren, met respectievelijk 62 en 61 procent.

IS is in achttien landen de belangrijkste zorg, voornamelijk in Europa, het Midden-Oosten en de VS. Een groot deel van die landen kreeg recent zelf te maken met terroristische aanslagen. De klimaatverandering voert in dertien landen de lijst aan, met name in Latijns-Amerika en Afrika. In veel andere landen is het de tweede op de lijst.

Sinds de verkiezing van Donald Trump is er wel meer bezorgdheid over de invloed van de Verenigde Staten.

Cyberaanvallen en de staat van de wereldeconomie volgen in de rangschikking met elk 51 procent. Cyberaanvallen zijn de belangrijkste zorg in Japen, en de tweede belangrijkste in de VS, Duitsland en Groot-Brittannië. De staat van de wereldeconomie voert de lijst aan in landen als Griekenland en Venezuela. De vluchtelingenproblematiek wordt enkel in Hongarije als belangrijkste bedreiging gezien.

De belangrijkste bezorgdheden zijn weinig veranderd tegenover 2016, maar sinds de verkiezing van Donald Trump is er wel meer bezorgdheid over de invloed van de Verenigde Staten.

Politieke kloof

Zowel in Europa als in Noord-Amerika lopen belangrijke ideologische breuklijnen doorheen de antwoorden. Wie politiek rechts georiënteerd is, maakt zich duidelijk meer zorgen over het aantal vluchtelingen dan meer linkse respondenten. In Duitsland bijvoorbeeld ziet aan rechterzijde 51 procent het aantal vluchtelingen als grote bedreiging, terwijl dat aan linkerzijde amper 14 procent is. In de VS is die kloof merkbaar tussen conservatieve en meer liberale kierzers (60 tegenover 14 procent).

Een gelijkaardige kloof is merkbaar als het op de klimaatverandering aankomt. Met name in de VS is de linkerzijde sterk oververtegenwoordigd: 86 procent ziet er de klimaatverandering als grote bedreiging, tegenover amper 31 procent van de conservatieven. De kloof is – zij het minder uitgesproken – ook terug te vinden in Canada, Nederland, Groot-Brittannië, Zweden en Duitsland.

LEES OOK

Welcome Collection (CC0)
De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft opnieuw het besluit uitgesteld om de banden met de tabaksindustrie te verbreken.
Brookings Institution (CC BY-NC-ND 2.0)
De Britse econoom Lord Nicholas Stern (London School of Economics) breekt een lans voor een eerlijke CO2-prijs.
Edwin Leong (CC BY-SA 2.0)
Lobbyisten en sponsors speelden een grote rol tijdens de afgelopen klimaatconferentie in Bonn en eerdere klimaatgesprekken. Met name de energiesector roert zich krachtig.
Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
De internationale gemeenschap discussieert volop over het statuut van klimaatvluchtelingen. Zij vallen immers niet onder de Conventie van Genève. Ook de terminologie staat niet vast.