Energiebedrijven zijn het grootst, banken maken meeste winst

Nieuws

Energiebedrijven zijn het grootst, banken maken meeste winst

Energiebedrijven zijn het grootst, banken maken meeste winst
Energiebedrijven zijn het grootst, banken maken meeste winst

12 november 2013

Ieder jaar publiceert het Amerikaanse zakenmagazine Fortune de lijst met de 500 grootste ondernemingen ter wereld. Energiebedrijven domineren de top van ranglijst, maar het zijn vooral financiële instellingen die de grootste winsten maken. De VS tellen de meeste reuzenbedrijven, maar regionaal gezien is het Azië dat domineert. België telt drie bedrijven op de lijst.

Fortune baseert zich voor de lijst op de officiële cijfers die bedrijven moeten voorleggen aan overheden. De volgorde van de rangslijst is gebaseerd op de aangegeven omzet van de bedrijven.

In 2012 nam het Nederlands-Britse Royal Dutch Shell opnieuw de fakkel als grootste bedrijf over van de Amerikaanse warenhuisketen Walmart. Sinds 2007 spelen deze twee bedrijven haasje over aan de top van de Fortune-rangschikking.

Walmart mag gerust een uitzondering in de top van de ranglijst worden genoemd. De tweede warenhuisketen op de lijst, het Franse Carrefour, vinden we pas op plaats 59. Energiebedrijven daarentegen zijn sterk vertegenwoordigd, zeker aan de top van de lijst. 11 bedrijven uit de top 20 zijn energiebedrijven, waaronder de zes zogenaamde Supermajors of Big Oil, de grootste private oliebedrijven in de wereld (Shell, BP, Chevron, Total, ExxonMobil en Phillips 66).

<iframe frameborder="0" height="582" src="http://cf.datawrapper.de/DEitN/4/" width="600"></iframe>

Door een groot aantal fusies aan het begin van de twintigste eeuw, behoorden de voornamelijk Amerikaanse oliebedrijven historisch al tot de grootste ter wereld. Tussen 1998 en 2002 was er een nieuwe fusiegolf in de oliesector (ExxonMobil bestond voorheen bijvoorbeeld uit Exxon en Mobil, Total ontstond uit het samengaan van Petrofina en Elf). De laatste jaren lieten de oliebedrijven hun oog vallen op de Amerikaanse schaliegasboom en namen ze verschillende gasbedrijven over, waardoor hun omvang nog toenam.

Winsten

Als de ranglijst wordt gebaseerd op de gemaakte winst in plaats van op de gerealiseerde omzet, dan verandert het plaatje enigszins. Op nummer een staat dan nog steeds een energiebedrijf: ExxonMobil, met een winst van meer dan 33 miljard euro. Maar het overwicht van de energiebedrijven is minder uitgesproken en wordt doorbroken door financiële bedrijven, met vier Chinese banken op kop. Naast de banken boekten ook IT-bedrijven zoals Apple en Microsoft de grootste winsten.

<iframe frameborder="0" height="582" src="http://cf.datawrapper.de/GDuKP/2/" width="600"></iframe>

België

De ranglijst telt drie Belgische bedrijven. AB Inbev staat op plaats 264. Met net geen 30 miljard euro omzet is het de grootste brouwer ter wereld. Delhaize Group vinden we op plaats 391 en Dexia haalt nog net de top 500, met de 476ste plaats.

Onze noorderburen doen het opvallend beter. Naast de nummer 1, Shell, leveren ze in de top 100 ook nog ING (plaats 33) en verder nog 9 andere bedrijven in de top 500. Nederland is traditioneel een land waar grote bedrijven zich gemakkelijk vestigen: net als in Zwitserland genieten bedrijven er van een gunstig fiscaal klimaat.

Wel zijn het nog steeds de Verenigde Staten dat het grootste aantal reuzenbedrijven levert. Met 132 gaan ze China en Japan vooraf, die er respectievelijk 89 en 62 tellen.

<iframe frameborder="0" height="553" src="http://cf.datawrapper.de/agw8R/3/" width="600"></iframe>

Regionaal gezien ligt het zwaartepunt door het grote aantal Japanse en Chinese bedrijven in het Oosten. Europa komt op de tweede plaats. Onder de 500 grootste bedrijven op de wereld bevindt zich geen enkel Afrikaans bedrijf.