Aandeel hernieuwbare energie in wereldwijde stroomproductie blijft toenemen

Energiecrisis? Zon en wind groeien sneller dan ooit

IRENA / Associated Energy Developers (CC BY-NC-ND 2.0)

Ondanks de wereldwijde energiecrisis schoten hernieuwbare energieprojecten vorig jaar als paddenstoelen uit de grond.

De capaciteit aan hernieuwbare energiebronnen is vorig jaar wereldwijd gegroeid met 9,6 procent. Een record, maar het tempo moet nog hoger om de planeet leefbaar te houden, stelt het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA).

Het aandeel hernieuwbare energie in de wereldwijde stroomproductie blijft toenemen. Maar liefst 83 procent van de nieuwe capaciteit in 2022 was hernieuwbaar.

Veerkracht

Ondanks de wereldwijde energiecrisis schoten hernieuwbare energieprojecten vorig jaar als paddenstoelen uit de grond. In totaal werd er vorig jaar zo’n 300 gigawatt aan capaciteit toegevoegd. Ter illustratie, 1 gigawatt is voldoende om een miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

In totaal werd er vorig jaar zo’n 300 gigawatt aan capaciteit toegevoegd.

‘Deze aanhoudende recordgroei toont de veerkracht aan van hernieuwbare energie, ondanks de aanhoudende energiecrisis’, zegt Francesco La Camera, directeur-generaal van Irena. ‘De sterke economische argumenten voor hernieuwbare energie, in combinatie met stimulerend beleid, hebben ervoor gezorgd dat het aandeel ervan in de mondiale energiemix jaar na jaar is gestegen.’

Snel, maar nog niet snel genoeg

Toch moet dat groeitempo eigenlijk tegen 2030 drie keer hoger liggen, als we op schema willen blijven om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken, zegt La Camera.

Zon, wind en waterkracht hebben in absolute cijfers het grootste aandeel in de toegevoegde hernieuwbare capaciteit, met respectievelijk 191, 75 en 21 gigawatt aan bijgebouwde capaciteit. Daarnaast kwam er nog 7,6 gigawatt aan stroom uit biomassa bij.

Daarbij moet genoteerd worden dat er bij verbranding van biologisch materiaal CO2 vrijkomt, en dat nieuwe bomen volgens wetenschappers niet snel genoeg groeien om de CO2 die wordt uitgestoten op te nemen. Energie uit biomassa wordt in het algemeen dus niet beschouwd als klimaatneutraal.

De hekkensluiter is geothermische energie, die stroom produceert uit aardwarmte. Daarvan kwam er slechts voor 181 megawatt aan installaties bij in 2022.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.