Mogelijk ernstige gevolgen voor de wereldhandel

Enorm containerschip blokkeert Suezkanaal

bron: Youtube

Meer dan honderd containerschepen wachten tot doorvaart van het Suezkanaal opnieuw mogelijk is

In het Suezkanaal is een lange opstopping ontstaan nu een enorm containerschip aan de grond is gelopen en het kanaal in beide richtingen verspert. Als het 400 meter lange schip niet snel kan rechtgetrokken worden, dreigen ernstige gevolgen voor de wereldhandel.

Volgens de eerste berichten is het Taiwanese schip de Ever Given, dat onder Panamese vlag vaart, door een sterke windvlaag uit koers geraakt. Het liep aan de grond en ligt nu dwars over het kanaal, waardoor dat in beide richtingen versperd is.

Eerste pogingen om het schip vlot te trekken met sleepboten zijn mislukt. Inmiddels is in het kanaal een enorme opstopping ontstaan van meer dan honderd containerschepen.

Levensader

Het 193 kilometer lange Suezkanaal is de kortste zeeroute tussen Europa en Azië en van vitaal belang voor de wereldeconomie. Ongeveer 10 procent van de internationale maritieme handel passeert via het kanaal.

Als het schip niet snel vlot kan worden getrokken bij hoogtij, zal een deel van de lading verwijderd moeten worden en dat kan dagen duren. Het incident duwt de olieprijzen nu al de hoogte in, nadat die de voorbije dagen was gedaald uit vrees voor nieuwe Europese lockdownmaatregelen.

Het is niet de eerste keer dat een schip vastloopt in het kanaal, maar bij eerdere ongelukken waren meestal veel kleinere schepen betrokken die na enkele uren weer vlot getrokken konden worden. Het grootste incident dateert van 2004 , toen de olietanker Tropic Brilliance het kanaal meerdere dagen blokkeerde en pas vlot werd getrokken nadat duizenden liters olie waren weggepompt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.