Hongercrisis dreigt voor miljoenen mensen

Enorme sprinkhanenplaag teistert Afghanistan

© Christiaan Kooyman / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Een enorme sprinkhanenplaag teistert de noordelijke provincies van Afghanistan, waar acht miljoen mensen het al maanden zonder voedselhulp moeten stellen. De escalerende situatie dreigt miljoenen mensen in een steeds groter wordende hongercrisis te storten.

Enorme zwermen van de Marokkaanse sprinkhaan, een van ‘s werelds meest schadelijke insecten, teisteren nu al 8 van de 34 Afghaanse provincies. De sprinkhanen hebben het potentieel om 1,2 miljoen ton tarwe te vernietigen, ongeveer een kwart van de oogst.

Honger

De plaag komt er op het slechtst mogelijke moment, naar schatting 15 miljoen mensen waaronder 3,2 miljoen kinderen - een derde van de bevolking - zullen de komende maanden te maken krijgen met een crisisniveau van honger.

De gevolgen van decennia van conflict, het derde achtereenvolgende jaar van droogte en de opschorting van ontwikkelingshulp door de internationale gemeenschap maken de situatie erger.

‘Kinderen worden het meest getroffen door deze crisis en miljoenen zullen lijden als de humanitaire hulp niet onmiddellijk wordt verhoogd.’

Hulporganisaties kampen met een tekort aan middelen en zoeken koortsachtig naar 2,2 miljard dollar om de meest kwetsbare kinderen en gezinnen te ondersteunen.

‘De internationale gemeenschap heeft een schuld uitstaan en is moreel verplicht om de Afghaanse kinderen, vrouwen en gezinnen te steunen’, zegt Arshad Malik van Save the Children in Afghanistan. ‘Kinderen worden het meest getroffen door deze crisis en miljoenen zullen lijden als de humanitaire hulp niet onmiddellijk wordt verhoogd.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.