EPA neemt voortouw in Amerikaanse klimaatstrijd

Nieuws

EPA neemt voortouw in Amerikaanse klimaatstrijd

Joren Gettemans

26 december 2010

Nu er geen ambitieus klimaatbeleid door het Amerikaanse Congres komt, neemt het Amerikaanse milieuagentschap EPA het voortouw. Het wil aan olieraffinaderijen en elektriciteitscentrales een aantal belangrijke nieuwe standaarden opleggen.

De EPA wil standaarden uitwerken voor centrales tegen juli volgend jaar, en die laten bevestigen tegen mei 2012. De richtlijnen voor olieraffinaderijen moeten er komen tegen december volgend jaar, en in november 2012 bevestigd zijn.

Over de data is het agentschap duidelijk, maar over de richtlijnen heel wat minder. Toch werkt de aankondiging als een lap op een stier. De National Petrochemical & Refiners Association reageerde meteen. “Regelgeving kan geen technologie creëren die er niet is, of de wetten van de fysica en de economie veranderen, dus de enige manier om aan de regelgeving van de EPA te voldoen is door een enorme verhoging van de energiekost en van de werkloosheid in het hele land”, liet Charles T. Drevna, voorzitter van de NPRA weten.

Milieuverenigingen juichen de aankondiging dan weer toe. “De nieuwe standaarden van de EPA zullen gebaseerd zijn op de beschikbare en haalbare maatregelen om de twee industrieën op te schonen die met hun vervuiling het meeste bijdragen tot de klimaatverandering”, zegt David Doniger van de National Resources Defence Council. “Duidelijke standaarden zullen de industrie helpen om toekomstige investeringen te plannen, de economische heropleving stimuleren en banen creëren.”