Er is weer hoop voor Amoerpanter

Nieuws

Er is weer hoop voor Amoerpanter

Er is weer hoop voor Amoerpanter
Er is weer hoop voor Amoerpanter

27 april 2012

Er is weer hoop voor de Amoerpanter, de meest bedreigde katachtige ter wereld. Uit nieuw onderzoek in de Chinese provincie Jilin blijkt dat de populatie er in iets meer dan tien jaar bijna verdubbeld is, zegt de plaatselijke bosbouwdienst.

In Jilin, in het noordoosten van China, zijn acht tot elf Amoerpanters of Siberische luipaarden geteld. Bij een algemene tijgertelling eind jaren negentig zijn maar de helft zoveel Amoerpanters gesignaleerd.

De dieren komen nu ook in een groter gebied voor, in en rond de reservaten van Hunchun en Wangqing, over een oppervlakte van meer dan 4000 vierkante kilometer. Het gebied waren ze vroeger gezien waren, was drie tot vier keer kleiner.

De Amoerpanter (Panthera pardus orientalis of Panthera pardus amurensis) komt nauwelijks nog voor in het wild. Men schat dat er minder dan vijftig leven in het noordoosten van China en het oosten van Rusland. Het dier heeft de reputatie de meest bedreigde katachtige ter wereld te zijn.

Het is voor het eerst dat China een onderzoek uitsluitend aan het Siberische luipaard wijdt. Op basis van deze gegevens gaat men nu gedetailleerder onderzoeken verrichten, in de eerste plaats in Hunchun en Wangqing.

Camera’s

“Dit onderzoek naar populatie, habitat en migratie is dringend nodig voor het overleven van de soort”, zegt Zhu Jiang van het plaatselijke kantoor van het Wereldnatuurfonds (WWF).

Vorig jaar hebben verborgen camera’s in Rusland onverwacht twaalf Amoerluipaarden gefilmd. Ook die beelden werden door het WWF als een hoopvol teken gezien.

Het luipaard dankt zijn naam aan de Amoer, een 2.800 kilometer lange rivier die een deel van de grens tussen Rusland en China vormt.