‘Erger dan Guantanamo of Abu Ghraib’

Nieuws

‘Erger dan Guantanamo of Abu Ghraib’

Daan Bauwens

13 november 2007

Het Amerikaanse gezag lijkt voorgoed beschadigd, nu aartsrivalen China en Iran de heropbouw van het verwoeste Irak op zich nemen.

Enkele weken geleden raakte het nieuws bekend dat Chinese en Iraanse bedrijven contracten ter waarde van 1,1 miljard dollar afsloten voor de bouw van elektriciteitscentrales in Irak. Dit leek weinig aannemelijk in het volledig door Amerika gecontroleerde Irak, waar de Irakese autoriteiten nog steeds onder de voogdij staan van het Witte Huis. Toch verklaarde de woordvoerder van de Amerikaanse ambassade dat ‘alle hulp welkom is in de heropbouw van Iraks infrastuctuur’.
Zoals het Witte Huis meermaals aankondigde is ‘een stabiele Irakese regering zonder essentiële voorzieningen onmogelijk’. Maar net zoals het Amerikaanse leger er niet in slaagt het hoofd te bieden aan de Irakese opstandelingen, is na jaren werk en miljarden aan investeringen nog steeds geen sprake van een elementaire nutsvoorziening als een elektriciteitsnetwerk.

Spionage

Hoe de Amerikanen zullen omgaan met de aanwezigheid van rivaal Iran op Irakees grondgebied, is niet duidelijk. ‘Er is vrije handel, dus is er weinig dat we kunnen doen’, verklaart een Amerikaans officier. Het Amerikaans leger maakt zich vooral zorgen om eventuele spionage. Maar de Chinese en Iraanse aanwezigheid in Irak betekent meer: de VS, eens het model van een goed geöliede economie, geeft blijk van een eindeloze inefficiëntie.

Economische inefficiëntie

Volgens analisten is dit de doodsteek voor Amerika’s gezaghebbende positie in de wereld, die gedurende meer dan vijftig jaar grotendeels gelegitimeerd werd door de economische droom die het uitbeeldde. Het was het model van efficiënt economisch beleid die de Amerikaanse aanwezigheid overal ter wereld aanvaardbaar maakte. Dit verhaal is uit, nu blijkt dat de Amerikaanse multinationals ondanks miljarden aan investeringen er niet in slagen het land terug op te tillen naar het niveau dat het ten tijde van Saddam Hoessein had.
‘De economische inefficiëntie van de afgelopen jaren is een grotere ramp voor het aanzien van de VS dan Guantanamo of Abu Ghraib’, schrijft historicus Dmitry Shlapentokh in de krant The Asian Times.
Nu in Irak zowel de militaire als economische inefficiëntie van de VS is aangetoond, staan andere wereldmachten klaar het roer definitief over te nemen en is zelfs de loutere gedachte aan een ‘New American Century’ uitgesloten.