Ergste droogte in 30 jaar in Ethiopië

Nieuws

Ergste droogte in 30 jaar in Ethiopië

Ergste droogte in 30 jaar in Ethiopië
Ergste droogte in 30 jaar in Ethiopië

IPS

09 december 2015

Ethiopië kampt als gevolg van het weerfenomeen El Niño met de ergste droogte in dertig jaar tijd. Meer dan 8 miljoen mensen hebben al dringend voedselhulp nodig, zeggen de Verenigde Naties, die deze week een noodhulpteam stuurden om de regering bij te staan in de crisis.

De VN verwachten dat de honger in de eerste helft van 2016 zal verergeren. Ethiopië had in het afgelopen jaar met twee slechte groeiseizoenen te maken. Door uitblijvende regen leverde de belangrijkste oogst veel minder op dan normaal. Sinds afgelopen januari groeit het aantal ondervoede kinderen elke maand. In januari volgend jaar zal hun aantal rond 400.000 liggen.

Jaren tachtig

Vier grote VN-organisaties, waaronder de WHO en de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR), hebben gisteren (dinsdag) opgeroepen tot meer donaties om grote hongersnood zoals dertig jaar geleden te voorkomen. Tussen 1983 en 1985 verhongerden in Ethiopië honderdduizenden mensen. Tot nu toe is 200 miljoen dollar hulp toegezegd, maar volgens de VN is er ongeveer een miljard dollar nodig.

‘We moeten niet de fout van dertig jaar geleden herhalen.’

De uitgangssituatie is nu anders dan dertig jaar geleden, benadrukken ze. De Ethiopische regering neemt nu het voortouw in het bestrijden van de problemen. ‘De overheid heeft alarm geslagen en internationale organisaties proberen fondsen te werven. Maar er zijn momenteel zoveel crises in de wereld, en zoveel ontheemden door conflicten, dat dat maar ten dele lukt’, schreven de VN-organisaties gisteren in een opiniestuk in de Huffington Post.

‘Tegen de tijd dat het dringend lijkt, is het al te laat. We moeten niet de fout van dertig jaar geleden herhalen, toen de wereld een zich ontvouwende crisis te lang negeerde en de situatie oncontroleerbaar werd. Deze keer moet de hulp aan de Ethiopische regering en het volk snel opgeschaald worden.’

Andrew Heavens (CC BY-NC-ND 2.0)

Droogte is een terugkerend probleem in Ethiopië. Deze foto van één van de vele karkassen van vee dat de droogte niet overleefd heeft, dateert van februari 2006.

Andrew Heavens (CC BY-NC-ND 2.0)​

Vaccinatiecampagne

Ethiopië is een van de landen die tot nu toe het meest te kampen hadden met de gevolgen van El Niño. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een aanzienlijke toename in de komende maanden van malaria, dengue, diarree en cholera, ziekten waaraan kinderen kunnen overlijden.

Niet alleen Ethiopië, maar de hele Hoorn van Afrika heeft te maken met de gevolgen van El Niño.

Na een recente mazelenuitbraak, is de regering begonnen met de vaccinatie van 5,3 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar in de meest risicovolle regio’s. Er is echter te weinig geld om kinderen tussen 5 en 14 jaar oud te vaccineren. Ook heeft het land een sociaal vangnet voor de 8 miljoen armsten in het land.

Niet alleen Ethiopië, maar de hele Hoorn van Afrika heeft te maken met de gevolgen van El Niño. Ook daar, en in andere delen van de wereld zullen naar verwachting in de komende maanden gezondheidsproblemen ontstaan, zegt Michelle Gayer van de WHO.