Ergste droogte in 80 jaar in Brazilië

Nieuws

Ergste droogte in 80 jaar in Brazilië

Ergste droogte in 80 jaar in Brazilië
Ergste droogte in 80 jaar in Brazilië

IPS

17 november 2014

De meeste Brazilianen hebben het nog nooit meegemaakt. Het land beleeft zijn ergste droogte in tachtig jaar. In het droge noordoosten is men dat al jaren gewoon. Maar nu deelt ook het rijkere zuiden in de klappen.

Er heerst al tien maanden een watertekort, ook in de deelstaat São Paulo, de deelstaat met de meeste inwoners in het land, ruim 40 miljioen.

Op piekmomenten komt geen water meer uit de kraan. Er is niet meteen beterschap op komst. Het Wateragentschap waarschuwde de inwoners van São Paulo al voor zware, nooit eerder geziene bevoorradingsproblemen.

Duurdere koffie

Wetenschappers zien een verband met de klimaatverandering en de ontbossing.

Tijdens het laatste regenseizoen viel slechts 40 procent van de normale hoeveelheid regen. Daardoor zijn de waterreservoirs onvoldoende gevuld.

Wetenschappers zien een verband met de klimaatverandering en de ontbossing. Door de ontbossing in het Amazonegebied zijn er minder bomen die water verdampen.

De Braziliaanse droogte heeft ook voor de rest van de wereld gevolgen. Brazilië is ‘s werelds grootste producent van koffie. Door de droogte is de productie van koffiebonen er dit jaar fors gedaald. Dat maakt de koffieprijzen op de wereldmarkt duurder.