Ergste droogte in honderd jaar teistert Vietnam

Nieuws

Ergste droogte in honderd jaar teistert Vietnam

Joke Droeshout

01 april 2010

De grootste droogte in Vietnam sinds honderd jaar veroorzaakt opgedroogde rivierbeddingen, bosbranden en een crisis in één van ‘s werelds rijkste landbouwregio’s die voor miljoenen mensen voor hun levensonderhoud zorgt.

Vietnam is de tweede grootste rijstexporteur in de wereld, maar dit jaar zal het land grote verliezen lijden door het grote watertekort. Het waterniveau van de Mekong Rivier, die de meeste landbouwgronden van water voorziet, is in twintig jaar nog nooit zo laag geweest en in het noorden staat de Rode Rivier bijna helemaal droog.
De Rode Rivier, waarvan vele Vietnamezen afhankelijk zijn voor vis en irrigatie, is op zijn laagste punt gekomen in honderd jaar tijd. De rivier is een zandbak geworden en boeren zijn genoodzaakt om grote sommen te betalen aan ondernemers met pompen om hun velden te bevloeien.

El Niño

Vietnam wordt elk jaar getroffen door de droogte, maar dit jaar is die vroeger begonnen en zal hij wellicht ook langer duren. Sinds september heeft het amper nog geregend en het zal volgens de VN wachten zijn tot eind april voor het opnieuw regent.
Maar de grootste boosdoener zou volgens meteorologen El Niño zijn, een cyclische opwarmingspatroon. Metingen toonden vorig jaar al aan dat El Niño grote droogte zou veroorzaken.

Mekong rivier

Sommigen verwijten China de waterellende in Vietnam. Het ergst getroffen gebied in Vietnam is de regio waar de Mekong Rivier doorstroomt. Deze rivier verbindt zes landen uit Zuidoost-Azië met elkaar en zestig miljoen mensen zijn afhankelijk van dit water, waarvan zeventien miljoen in Vietnam.
De rivier begint in China, dat al verschillende dammen op de Mekong heeft gebouwd. Volgens de Mekong River Commission zal China nog acht nieuwe dammen bouwen. Dit baart Vietnam grote zorgen omdat men daar vreest dat dit de vlotte doorstroom en de vismigratie negatief zal beïnvloeden.

Dammen

Maar het bouwen van dammen en reservoirs heeft ook een positieve kant: het zal de waterstroom herverdelen, waardoor water gespaard kan worden tijdens het natte seizoen, om het te gebruiken in het droge seizoen. Maar op dit moment kent ook China een extreme droogte, waardoor er nog weinig water over is om vrij te geven.
In het noorden heeft ook Vietnam dammen gebouwd, maar dan voor waterkrachtcenteales. De overheid heeft onlangs water uit die reservoirs vrijgegeven aan de boeren in de Rode Rivier Delta om ze in deze droge tijden te helpen.

Verzilting

Toch blijkt het water niet het grootste probleem te zijn, maar wel het zout. Tijdens het droge seizoen kan het zoute zeewater dertig kilometer landinwaarts stromen. Dit jaar rapporteerden gemeenschappen tot zestig kilometer instroom, wat hoge verzilting tot gevolg brengt. “Verzilting komt de laatste dertig tot vijftig jaar voortdurend voor in de Mekong Delta, maar het wordt elk jaar erger door de klimaatveranderingen”, zegt Pham Van Du van het landbouwministerie.
Momenteel wordt 100.000 hectare rijst bedreigd in de Mekong Delta. Maar er wordt voorspeld dat als het niet snel regent, dit kan oplopen tot 500.000 of zelfs 800.000 hectare.