Eritrea en Noord-Korea censureren het meest

In tientallen landen bestaat het basisrecht van de vrije meningsuiting enkel op papier, als het al bestaat. Het Comité voor de  Bescherming van Journalisten publiceert vandaag een rapport dat de tien meest censurerende landen op een rij zet.

  •  Andreas Kretschmer (CC BY 2.0) Het land waar censuur het sterkst wordt toegepast, is Eritrea. Volgens CPJ zaten in dat land in 2014 het grootste aantal journalisten van heel Afrika in de gevangenis. Andreas Kretschmer (CC BY 2.0)

‘Deze landen gebruiken een waaier aan methodes om te censureren.’

Terwijl technologieën zoals de sociale media het voor miljoenen mensen bij ons mogelijk maken om zich mee in het publieke debat te mengen, zijn er tientallen landen waar je mening verkondigen ronduit gevaarlijk is.

Volgens een rapport van het Comité voor de  Bescherming van Journalisten (CPJ), dat vandaag in New York wordt voorgesteld, zijn de zwaarst censurerende landen Eritrea en Noord-Korea, gevolgd door Saoedi-Arabië, Ethiopië, Azerbeidzjan, Vietnam, Iran, China, Myanmar en Cuba.

‘Deze landen gebruiken een waaier aan methodes om te censureren’, zegt Courtney Radsch van CPJ. ‘Dat gaat van gevangenisstraffen voor journalisten tot intimidatie en het vervolgen van lokale en onafhankelijke pers.’

Achter de tralies

Het land waar censuur het sterkst wordt toegepast, is Eritrea. Volgens CPJ zaten in dat land in 2014 het grootste aantal journalisten van heel Afrika in de gevangenis. Minstens 23 journalisten werden opgesloten en geen enkele van hen kreeg een proces of werd zelfs maar beschuldigd van een misdaad.

De censuurbarometer bekijkt ook hoe vrij de bevolking is om zich te informeren. Voor Eritrea is dat beduidend laag: slechts 1 procent van de inwoners is in de mogelijkheid om online te gaan.

De landen die in 2014 het meeste aantal journalisten achter de tralies hadden, zijn China (44), Iran (30) en Ethiopië, waar 17 journalisten werden gevangen gehouden.

‘Als je journalist bent in Ethiopië sta je voor een grimmige keuze: ofwel doe je aan zelfcensuur, ofwel sta je voor opsluiting of verbanning uit je land’, zegt Afrika-onderzoeker Felix Horne van Human Rights Watch (HRW).

Anti-terrorisme

Volgens het rapport Journalistiek is geen misdaad, dat HRW in januari dit jaar heeft uitgebracht, ontvluchtten meer dan 30 journalisten Ethiopië in 2014. Zes onafhankelijke publicaties werden stopgezet en minstens 19 journalisten en bloggers belandden achter de tralies omdat ze hun mening verkondigden.

Naast Ethiopië maakt ook Eritrea gebruik van anti-terrorismewetten om het zwijgen op te leggen aan afwijkende stemmen van politici, journalisten en activisten.

‘Onafhankelijke journalisten in Ethiopië die nog overbleven hebben zichzelf een nog zwaardere zelfcensuur opgelegd’, zegt Horne.  Dat ging hand in hand met andere richtlijnen zoals restricties op het gebruik van het internet en een beperking van het gebruik van mobiele devices.

Amper internet en mobiele telefoons

In Eritrea wordt ook het gebruik van mobiele telefoons bemoeilijkt.

‘Het aantal journalisten in gevangenschap is historisch hoog en de tactieken om mensen aan te zetten tot censuur worden steeds dwingender’, zegt Radsch.

Volgens het CPJ-rapport hebben de autoriteiten in Eritrea de toegang tot onafhankelijke informatie via het internet sterk ingeperkt met de bedoeling om een Arabische Lente in het land te voorkomen.

Ook het gebruik van mobiele telefoons wordt bemoeilijkt. Als gevolg daarvan heeft Eritrea het laagste aantal gebruikers van mobiele telefoons (5,6 procent). Noord-Korea kent slechts 9,7 procent gebruikers van mobiele telefoons, met uitzondering van de telefoons die in het land gesmokkeld werden via China.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.