Erkent Venezuela FARC en ELN?

Nieuws

Erkent Venezuela FARC en ELN?

Wouter Derijck

18 januari 2008

Vandaag keurde het Venezolaanse Parlement volgens diverse bronnen de politieke erkenning goed van Colombiaanse guerilliabewegingen: de FARC en het ELN. Venezuela wil dat de de twee bewegingen niet langer beschouwd worden als terreurorganisaties maar als ‘echte verzetslegers in staat van oorlog’.

<dit bericht moet best gelezen worden samen met de aanvulling die Pol De Vos in een reactie toevoegde hieronder>
De Venezolaanse President Hugo Chávez wil dat de Europese Unie en de Latijns-Amerikaanse regeringen de Colombiaanse rebellenbeweging FARC schrappen uit  de lijst van terroristische organisaties. Chávez stelt dat dergelijke zwarte lijsten alleen maar bestaan omdat de Verenigde Staten dat willen. Vandaag gaf Venezolaanse Parlement ‘het goede voorbeeld’ door FARC en ELN te erkennen als ‘echte bevrijdingslegers in staat van oorlog’. Chávez haalt daarmee de woede van de Colombiaanse regering op zijn nek.
Hugo Chávez kreeg eerst groen licht van Colombia om te bemiddelen met de FARC rond de vrijlating van enkele gijzelaars, maar dat licht werd kort daarna -tot woede van Chávez- op rood gezet. Sindsdien regent het incidenten tussen Colombia en Venezuela. De politieke erkenning van de Colombiaanse rebellenbewegingen is een zoveelste diplomatiek incident tussen de Colombiaanse President Álvaro Uribe en Chávez, die een linkse alliantie in Zuid-Amerika wil uitbouwen en het door de VS gesteunde regime van Uribe verafschuwt.